Hlavní obsah

Elitní policista bral úplatky z podsvětí

Právo, Aleš Fuksa
Brno
Aktualizováno

Bývalý elitní policista z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Stanislav Švábenský dostával úplatky za poskytování informací mafiánskému podsvětí. Tvrdí to obžaloba, kterou má již na stole Krajský soud v Brně.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Švábenský měl podle informací Práva získat v roce 2009 úplatou automobil Kia Ceed. Cena nového vozu se na českém trhu pohybuje kolem tří set tisíc korun. Za služby podsvětí měl ještě obdržet i několik set tisíc korun.

Úplatky elitnímu policistovi dodával údajně Jan Švédík, který byl v posledním roce jako šéf organizovaného gangu usvědčen z rozsáhlých daňových podvodů krácení DPH při kšeftování s kovovým odpadem. Po Švábenském požadoval například výpisy z trestních spisů a lustrace. Švábenský, který měl na starosti šetření organizovaného zločinu ve Zlínském kraji, tak připomíná svého předchůdce Mariana Hanáka.

Další dva obžalovaní

Toho před časem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) stíhala rovněž kvůli předávání závažných informací, například trestních spisů. Jeho případ je nyní v rukou státního zastupitelství.

Zničte je, oba dva. Netajím se tím, že jsem veden mstou a nenávistí. Podobných nahrávek mám plný pytel.
anonymní oznamovatel<br/>

Společně se Švábenským jsou obžalováni další dva lidé, podnikatel Jan Švédík a Světlana Ťavodová, která pracuje na Celní správě Zlínského kraje. Ta podle důvěryhodného zdroje spolupracovala nejen se Švábenským, ale dříve i s Hanákem.

„Vyšetřování policisty ÚOOZ již bylo z naší strany ukončeno návrhem na podání obžaloby. Obvinili jsme jej ze zvlášť závažného zločinu přijetí úplatku, dále pak ze zneužití pravomoci a rovněž pro přečin podvodu,“ potvrdila Právu mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Z ÚOOZ odešel Švábenský před dvěma lety a dočasně pracoval u Krajského ředitelství Policie ČR v Praze. "S tímto mužem byl ukončen služební poměr již 21. května minulého roku," dodala mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Spoluobžalovaná Ťavodová je nadále zaměstnankyní celní správy. „Do vyřešení případu je však postavena mimo službu,“ podotkl mluvčí Celní správy Zlínského kraje Libor Štěpánek.

Advokát obviněn z vydírání

S případem Švábenský souvisí i další trestní věc. O jeho přijímání úplatku podle všeho věděl známý zlínský advokát Josef Kapušňák. Ten shodou okolností v minulosti obhajoval Švédíka v souvislosti s daňovým deliktem v kauze obchodování s kovovým odpadem.

Kapušňák je nyní policií čerstvě obviněn z vydírání Švábenského. Při osobním setkání z února 2011 podle policejních vyšetřovatelů pohrozil Švábenskému, aby ovlivnil nejmenovaného poškozeného v jiném případu a doporučil mu stáhnout trestní oznámení na Kapušňákova klienta. V případě, že by tak Švábenský neučinil, měl na něj advokát podat oznámení k inspekci ministra vnitra o původu nabytí vozidla Kia Ceed, a to včetně písemných důkazů.

Je to fikce a snaha o diskreditaci dalšího advokáta v Česku.
Josef Kapušňák

Zlínský advokát se domnívá, že se jedná o „šikanu“ ze strany státních orgánů.

„Nejsem jediným advokátem v zemi, kterého se snaží zbavit ve chvíli, kdy se pro ně stává člověk nepohodlným. Žádného vydírání jsem se nedopustil. Je to vykonstruovaný případ. Je to fikce a snaha o diskreditaci dalšího advokáta v Česku,“ je názoru Kapušňák, který vede právnickou praxi již sedmnáct let.

Zároveň poukázal na skutečnost, že proti němu policie zahájila trestní stíhání po dvou letech od setkání se Švábenským, a to na základě anonymního oznamovatele a určité kopie nahrávky ze setkání s elitním policistou.

Podle Kapušňáka anonym v trestním oznámení mimo jiné policii nabádá k prošetření slovy: „Zničte je, oba dva. Netajím se tím, že jsem veden mstou a nenávistí. Podobných nahrávek mám plný pytel.“

Policie znění anonymu i podrobnosti k případu tají. „Nemáme zájem na tom, aby se celá věc medializovala,“ sdělil mluvčí hodonínské policie Petr Zámečník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám