Hlavní obsah

Dvouletý chlapec ušel v Orlických horách sám 3,5 kilometru, našel ho vrtulník

Nekonečné minuty strachu prožili v sobotu v podvečer rodiče dvouletého chlapce v Orlických horách. Dítě se jim ztratilo během procházky, na které byli společně s přáteli, nedaleko Sedloňova na Rychnovsku. Naštěstí vše dobře dopadlo a malý výletník se našel díky záchranářům a vrtulníku s termovizí. Záchranu zaznamenala policejní kamera.

Záchrana dvouletého chlapce v Orlických horáchVideo: Policie ČR

 
Článek

„Pátrací akci řídil policejní Tým STOPA, který začal s ostatními za pomoci speciální techniky systematicky propátrávat dané území a povolán byl i policejní vrtulník. Ten zanedlouho hlásil úspěšný nález chlapce. Dítě ušlo asi 3,5 kilometru,“ uvedla v pondělí policejní mluvčí Lucie Konečná.

„Neboj, mám tě, neboj se, řekl policista dvouletému chlapci poté, co jej při pátrací akci za pomoci vrtulníku našel v lese,“ dodala mluvčí hasičů Martina Götzová.

„Do pátrání se zapojili také profesionální a dobrovolní hasiči ze sedmi jednotek požární ochrany: profesionálové z Dobrušky a Rychnova nad Kněžnou a dobrovolní hasiči z Deštného v Orlických horách, z Olešnice v Orlických horách, Nového Hrádku, Bohdašína a Dobrého. Jsme rádi, že se chlapec v pořádku našel,“ doplnila Götzová.

„Pohřešování dítěte je vždy velmi traumatizující jak pro rodiče, tak pro ostatní zúčastněné. Silné emoce se logicky přenášejí i na pátrající policisty. Čas je při pátrání vždy proti nám, čím dřív zahájíme vlastní pátrání, tím větší je však šance na úspěšné vypátrání živého a zdravého dítěte. Přitom platí pravidlo, že čím mladší dítě, tím rychleji je potřeba jeho pohřešování oznámit,“ uvedl velitel Týmu STOPA Libor Haken.

Foto: Policie ČR

Záchrana dvouletého chlapce v Orlických horách

„Čili jakmile rodič zjistí, že postrádá své dítě a vyčerpal ze svého pohledu všechny možnosti pro jeho nalezení, měl by se co nejdříve obrátit na Policii České republiky, která je vždy připravena zahájit pátrání s maximálním nasazením sil a prostředků,“ dodal Haken.

Reklama

Výběr článků

Načítám