Hlavní obsah

Dvojici dezinformátorů, kteří vyzývali k odporu proti Ukrajině, poslal soud do vazby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dezinformátory Patrika Tušla a Tomáše Čermáka, které policie ve středu zatkla, v pátek poslal soud do vazby. Obviněni byli ze dvou trestných činů. Hrozí jim až tři roky vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Oba obvinění byli vzati do vazby. A to kvůli obavě, že by opakovali či pokračovali v trestné činnosti, pro kterou jsou stíháni,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková.

„Policejní orgán sdělil obvinění dvěma fyzickým osobám, a to pro trestné činy označené jako hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob a podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod,“ sdělil ve středu Právu Aleš Cimbala, mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze.

Dvojice na své facebookové profily natáčela videa, v nichž volá po aktivizaci občanů proti Ukrajincům. Jedna z výzev přišla v souvislosti s chystaným shromážděním ke Dni nezávislosti Ukrajiny, které se uskuteční v Praze na konci srpna.

„Kdo z vás bude ochotnej postavit se jim ve stejnej den na odpor? Uděláme stejnou protiakci. Musíme už k**va ukázat, kdo je tady doma, zvednout pr**l a vyhecovat to pořádně. (…) Jestli chtěj boj, ať to zkusí,“ vyzýval agresivně Čermák.

Andrej Babiš se zdraví se stíhanými aktivistyVideo: Jan Menšík, Novinky

Policie obvinila dva dezinformátory. Vyzývali lidi k odporu proti Ukrajincům

Krimi

Dvojice aktivistů známá na dezinformační scéně se dostala do veřejného povědomí poté, co během pandemie koronaviru pronásledovala či obtěžovala některé osobnosti spojené s bojem proti covidu. S žádostí o finanční příspěvky na další aktivitu pak zveřejňovala videa na svém facebookovém profilu.

Policie Tušla již stíhá kvůli pronásledování prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. V minulosti dostal také podmíněný trest za vyhrožování smrtí matce svého dítěte. Kriminalisté stíhají i Čermáka – rovněž za obtěžování zdravotníků a kvůli výzvám k útokům na politiky, za což mu hrozí až 15 let vězení.

Se stíhanými aktivisty se na svém předvolebním mítinku v Horních Počernicích vyfotil v červenci i Andrej Babiš s Karlem Havlíčkem.

Kamarádi, dlouho jsme se neviděli, hoši. Babiš a Havlíček zažívají v kampani zajímavá setkání

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám