Hlavní obsah

Kamarádi, dlouho jsme se neviděli, hoši. Babiš a Havlíček zažívají v kampani zajímavá setkání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotit se s každým, kdo přijde na předvolební mítink, může mít i svá úskalí. Své o tom zjistil předseda hnutí ANO Andrej Babiš v Horních Počernicích, kde se u svého karavanu vyfotil se stíhanými aktivisty a antivaxery, kteří svého času proti jeho vládě demonstrovali. Babiš i místopředseda hnutí Karel Havlíček s muži hovořili familiárně a nazývali je „kamarády“.

Foto: Novinky

Andrej Babiš a Karel Havlíček se zdraví se stíhanými aktivisty Patrikem Tušlem a Tomášem Čermákem.

Článek

Později však Babiš s Havlíčkem uvedli, že to mysleli ironicky, Havlíček je dokonce považuje za „magory“.

Na středeční setkání s občany v Horních Počernicích dorazil expremiér Babiš krátce před 13. hodinou vlakem.

Hned po výstupu se k němu na peróně vlakové zastávky seběhli dva muži. Aktivista Patrik Tušl, kterého v lednu začala policie stíhat za nebezpečné pronásledování šéfa lékařské komory i jiných zdravotníků. A jeho spolupracovník Tomáš Čermák, kterého policie zase v únoru obvinila z podpory a propagace terorismu.

Na černých tričkách měli nápis „Nepodvolím se“ a od začátku setkání natáčeli video na mobil, které pak umístili na sociální sítě.

Andrej Babiš se zdraví se stíhanými aktivisty.Video: Jan Menšík, Novinky

Jakmile je Babiš spatřil, rozesmál se a pronesl: „No, tady je máme. Moji kámoši přišli.“ První místopředseda hnutí Havlíček je zase zdravil slovy „dlouho jsme se neviděli, hoši“.

Následně politici zamířili mezi příznivce, aby se s nimi fotili, povídali si a rozdávali reklamní předměty. Tušl s Čermákem se začali procházet davem, do svých telefonů komentovali dění a pokřikovali na Babišovy odpůrce.

Čas od času něco pronesli k Havlíčkovi, který se pohyboval mezi lidmi. Ten jim například na jednom ze zveřejněných videí opět říká, že se dlouho neviděli.

„Jsem se na vás těšil, jsme se dlouho neviděli. Čekal jsem, že budete jezdit častěji, máme už 115 zastávek. Lenošíte hoši, flákáte se,“ pronesl ke dvojici mužů, kteří si i s ním udělali fotografii.

Foto: Jan Menšík, Novinky

Andrej Babiš se zdraví se stíhanými aktivisty.

Těsně před koncem setkání odchytili k fotografii také Babiše před jeho karavanem. Právě tato fotka následně na sociálních sítích vzbudila poprask.

Babiš jakékoliv vztahy s Tušlem a Čermákem odmítl a distancoval se od nich. Zároveň napsal, že v ruchu, který kolem karavanu panoval, si neuvědomil, s kým se fotí.

To se skutečně stát mohlo, Babiš se svým karavanem absolvoval už více než 100 zastávek a na každé se s ním chtějí fotit desítky lidí, probíhá to jako na běžícím páse.

Jinak tomu nebylo ani v Horních Počernicích, kde atmosféru navíc značně jitřily dohady mezi táborem Babišových příznivců a odpůrců.

V takové situaci se pozornost lehko ztratí, fotografie navíc vznikla na poslední chvíli před tím, než Babiše jeho spolupracovníci prakticky natlačili do karavanu.

Když mu však Novinky předložily citaci z familiárního přivítání u vlaku, okomentoval svá slova takto: „Myslel jsem to ironicky. Znám je jako notorické antivaxery, kteří proti nám chodili protestovat. Znám je jen z protestů proti očkování, na naše volební mítinky nikdy nechodili.“

Babišův ostře sledovaný karavan dostal v Praze nový doplněk: házené vejce

Domácí

Podobně se vyjádřil i Havlíček, který s muži prý hraje pouze jakousi hru na kamarády, protože jim nechce dopřát jakýkoliv veřejný konflikt, který podle něj vyhledávají.

„Je snad patrné, že to říkám ironicky. Občas jezdí na naše setkání, křičí tam, chovají se vůči nám vulgárně a jdou tvrdě proti nám. Osobně je vůbec neznám, netuším, o koho jde, ale podle obličeje si je pamatuji. Tak jsem si rýpnul, že dlouho nikde nebyli a že nám ,chybí‘,“ přiblížil Novinkám Havlíček.

Podle něj totiž většina protestujících jezdí na více míst, a když se podle Havlíčka vykřičí, tak se chtějí fotit.

„Tihle provokují (ve středu vystupovali jako příznivci a snažili se být politikům blízko – pozn. red.). Tihle jsou tvrdé jádro proti nám, zcela bez diskuse. Jsou to úplný magoři, zkouší to různě. Proto ta ironie a děláme si z nich srandu,“ přiblížil svůj pohled Havlíček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám