Hlavní obsah

Dvě verze Kramného vražd: Jedna otřesnější než druhá

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dvě různé varianty, jakým způsobem byly předloni v červenci zavražděny elektrickým proudem v hotelu v Egyptě Monika (36) a Klárka (8) Kramných, přišli soudní experti na elektrotechniku. Přitom jedna je horší než druhá. A navíc obě jakoukoli nešťastnou náhodu vylučují.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Petr Kramný

Článek

Oběti podle znalců zemřely násilnou smrtí v důsledku úrazu elektrickým proudem, což potvrzuje i soudní lékař. A to buď ve sprše po zásahu kabelem do krku starší z obětí, anebo v pokoji na posteli opět přiložením neizolovaného kabelu ze zásuvky.

Jako viníka jejich smrti státní zástupce označil a již také obžaloval Petra Kramného (36), manžela a otce obětí, který jako jediný s oběma byl v té době v pokoji. Hrozí mu až doživotí.

„S pravděpodobností hraničící s jistotou lze konstatovat, že nemohlo dojít k úrazu elektrickým proudem náhodně bez lidského zásahu,“ uvedli podle informací redakce v posudku experti.

První verze – sprcha

A jak je tedy pachatel mohl zabít? Podle znalců pro někoho, kdo se jako Kramný v manipulaci s vodiči elektrického proudu vyznal, celkem jednoduše.

„Připadá zejména v potaz prostor koupelny,“ zní v posudku první z možných míst této dvojnásobné vraždy. Zjednodušeně řečeno, matka Monika s dcerou Klárou se mohly společně sprchovat, a tudíž stát na vlhké podlaze, která je vodivým podkladem. Pak už by stačilo na tělo jedné z obou obětí dostat vodivý kabel.

„Předpokládá se přiložení živé části (vodiče) na krk osoby,“ tvrdí podle zjištění Práva znalci, kterým v tomto smyslu dává za pravdu soudní lékař, jenž našel na zadní straně krku Moniky Kramné popáleninu o délce sedmi a šířce jednoho centimetru.

Další pak objevil ještě na zádech nad kostrčí a na levé noze u lýtka.

Další pak objevil ještě na zádech nad kostrčí a na levé noze u lýtka. U dívenky soudní lékař našel jen jedno místo možného vniku proudu do těla – pravé stehno. Nicméně připustil, že proud se do Klárky mohl dostat v této variantě nejspíše přes pravou ruku, i když tam žádné skvrny neměla.

To by pak svědčilo podezření, že dívku zabil proud tím, že se v osudný okamžik držela své matky, do které právě pachatel pouštěl skrz kabely elektrický proud. I znalci hovoří o tom, že obě nejspíš zemřely ve stejný okamžik a blízko sebe.

Druhá verze – postel

„Smrt obou osob v důsledku toho, že se například vzájemně drží v okamžiku přiložení napětí, nelze vyloučit,“ konstatují v posudku podle informací redakce znalci.

Monika Kramná měla navíc řadu velkých modřin, což by mohlo svědčit o tom, že po dávce elektrického proudu dostala křeče a ve sprchovém koutu upadla. Ostatně k tomu, aby jí proud způsobil silný šok, křeče, bezvědomí a poté i smrt, stačila podle mínění expertů jen krátká doba proudění elektřiny v těle v řádu jedné sekundy.

Ještě děsivější se jeví druhá varianta smrti Moniky s Klárou, která se mohla odehrát přímo v pokoji na posteli, například v době, kdy matka s dcerou spaly. A otřesnější je v tom, že podle znalců by pachatel musel zabít každou zvlášť, čemuž zase nasvědčují polohy těl mrtvých, jak byla nalezena.

„Jako nástroj pro provedení pak může sloužit například od-izolovaná šňůra kabelu s vidlicí, jež se připojí do zásuvky u nočního stolku,“ nastínili podle informací Práva znalci druhý možný způsob násilné smrti Moniky s Klárou.

Svou roli mohl sehrát i samotný noční stolek, v jehož skříňce pod deskou byly podle expertů přístupné „živé části“ (kabely) nebo jen se základní izolací. V takovém případě by stačilo jen tyto dráty po sejmutí krycí desky úplně jednoduše bez jakéhokoli nářadí vytáhnout a přiložit k tělu oběti.

Použití kabelů jak v koupelně, tak v pokoji by podle mínění expertů ani nevyhodilo proud a jističe, takže by to nikdo zvenčí nepoznal.

A jak vyplývá ze zprávy soudního lékaře, Kramný mohl mít na provedení každé ze dvou možných variant zabití i na zahlazení stop dost času. Smrt ženy a dcery totiž nahlásil až 30. července, když podle svých slov zjistil kolem třetí hodiny ranní, že jsou mrtvé. Jenže čeští patologové určili čas úmrtí obětí nejpozději odpoledne předchozího dne.

Tvrzení, že Monika s Klárkou zemřely na otravu, vyloučily toxikologické testy obětí. Ty byly totiž negativní, naopak jiné nálezy na orgánech – překrvení srdce, otok plic i těžký otok mozku – svědčí o něčem jiném: úrazu elektrickým proudem. Samotnou příčinou smrti pak byla komorová fibrilace srdce a následné akutní selhání tohoto orgánu způsobené elektrickým proudem.

„Jde o násilnou smrt,“ uzavřel podle zjištění redakce jednoznačně soudní lékař ve svém posudku.

Vtipkoval o vraždě

Kramnému nejspíš nepřinesou plusové body ani záznamy odposlechů, které na něj policie nasadila po smrti ženy a dcery. Na jednom z nich z předloňského podzimu se baví se známými o tom, jak by se daly dostat z novinářů peníze za fotky u hrobu Moniky s Klárkou či za rozhovor. A další odposlechy pak údajně potvrzují, že si skutečně nechal zaplatit řádově desítky tisíc korun.

V jiném záznamu telefonu z podzimu 2013 mu zase kamarád říká, že teď musí být Kramný hodný, než proběhne dědictví. Obžalovaný mu prý odpovídá, že vydrží a pak je „kopne do prdele“. Sám o sobě pak jindy v telefonu tvrdí, že bude nejslavnější Čech.

A nejmíň příjemný pro Kramného je pravděpodobně odposlech zaznamenaný jen pár dnů před jeho loňským únorovým zatčením a obviněním z dvojnásobné vraždy. Volá si tehdy se svou údajnou přítelkyní a dělají si prý legraci, že ona spala s vrahem, který dostal 30 let a že by mohl dostat i doživotí. Kramný jí podle informací redakce v telefonu tvrdil, že když v Egyptě někdo zabije ženu a potom se prokáže, že mu byla nevěrná, tak ho soudy osvobodí.

Reklama

Výběr článků

Načítám