Hlavní obsah

Dvě promile způsobily léčivé kapky, hájí se řidič. Soudy mu věří

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Také u odvolacího soudu uspěl plzeňský advokát Martin Vovsík s verzí, že více než dvě promile alkoholu, které mu jako řidiči policisté zjistili v dechu při silniční kontrole loni v dubnu, pochází z echinaceových kapek, jimiž léčil nachlazení. I přesto, že by podle odborníků vypitím takového množství kapek překročil dvěstěpadesátkrát doporučenou denní dávku, soud mu jeho obhajobu nevyvrátil.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Martin Vovsík

Článek

Potvrdil rozhodnutí soudu prvního stupně, který Vovsíka na sklonku loňského roku zprostil obžaloby z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky a případ postoupil k vyřízení do přestupkového řízení na plzeňský magistrát.

"Stížnost státního zástupce, který napadl rozhodnutí soudu nižšího stupně, jsme zamítli jako neodůvodněnou,“  řekl krajský soudce Martin Kantor.

Soudní znalci se neshodli

K rozhodnutí soudu Vovsíkovo jednání kvalifikovat jako přestupek přispěly především rozdílné posudky znalců, kteří propočítávali, kolik alkoholu měl v krvi v době řízení. Podle znalce určeného soudem to bylo nad jedno promile, což je důvod k trestnímu stíhání. Podle druhého znalce, který vypracoval posudek na žádost Vovsíkova obhájce, to bylo naopak pod hranicí jednoho promile.

"Oba znalci vycházeli ze stejných vstupních údajů, ale pro výpočet použili rozdílné metody. Oba postupy jsou ale legitimní. Nikde není stanovena závazná metodika, jakou metodu zvolit, která z nich je přesnější a vhodnější a která má přednost. Z důvodu principu pochybnosti ve prospěch obžalovaného jsem musela vycházet ze závěru znaleckého posudku, který byl pro obžalovaného příznivější,“ vysvětlila soudkyně Lenka Prýcová, která Vovsíka obžaloby v první soudním řízení zprostila.  

Policisté Vovsíkův jeep zastavili kolem šesté večer v Plzni. "Měli jsme podezření, že projel křižovatku na červenou. Bylo mi jasné, že něco pil,“ řekl u soudu policista Tomáš Hofman. Vovsík na místě nadýchal 2,07 promile alkoholu. Odběru krve se podrobil za podmínky, že ho strážci zákona odvezou k vyšetření do Mulačovy nemocnice. Lékař v nemocnici neprovedl všechna vyšetření, která obvykle řidič s podezřením na požití alkoholu absolvuje. Krev Vovsíkovi odebral až po hodině s hodnotou 1,67 promile alkoholu. Znalci tak měli vypočítat, kolik alkoholu kolovalo v krvi Vovsíka v době, kdy seděl za volantem.

Advokát odmítl vypovídat

Vovsík u soudu odmítl vypovídat. Do policejního protokolu uvedl, že se cítil nachlazený a měl teplotu. Než odjel z kanceláře, podle svých slov si do džbánku připravil nápoj z pěti balení echinaceových kapek po 100 mililitrech.

"Lahvičky byly bez obalu, takže jsem netušil, že obsahují alkohol,“ uvedl. Takové množství kapek, které údajně vypil, je podle znalce Petra Hrubého 250násobným překročením doporučené denní dávky. "Po konzumaci takového množství kapek by se daly očekávat výrazné příznaky otravy,“ řekl znalec u soudu.

Echinaceové kapky se používají k posílení imunitního systému. Obvykle se užívá třikrát denně 20 kapek. Lihový extrakt z echinacey obsahuje minimálně 40 objemových procent alkoholu.

Anketa

Mohou podle vás léčivé kapky způsobit dvě promile alkoholu v krvi?
Ano
8,3 %
Ne
91,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9509 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám