Hlavní obsah

Dvacetiletá Češka nakupovala červený fosfor, gang z něj mohl vyrobit až 450 kg pervitinu

– Praha

Celní správa s policií odhalily nelegální obchod s červeným fosforem, ze kterého mohlo být vyrobeno až 460 kilogramů metamfetaminu neboli pervitinu. Z obchodu s ním a dalšími látkami byla obviněna 20letá dívka a další dva lidé.

Foto: Celní správa

Nalezené látky určené k výrobě drog.

Článek

Podle zjištění celníků měla 20letá Češka živnostenské oprávnění, na které nakupovala neobvyklé množství chemikálií. Během tří měsíců měla zakoupit 156 kg červeného fosforu, 200 kg jodu, 140 litrů kyseliny fosforečné, 37 litrů kyseliny chlorovodíkové, 30 litrů toluenu a 20 litrů metanolu.

„Z takového množství červeného fosforu by bylo možné nelegálně vyrobit celkem 460 kilogramů metamfetaminu,“ uvedla mluvčí celníků Martina Kaňková.

Foto: Celní správa

Nalezené látky určené k výrobě drog.

Před několika dny celníci s policisty zadrželi Češku s Čechem a jednoho Vietnamce. Při domovních prohlídkách byl zajištěn jak metamfetamin, tak počítače, mobily a peníze.

Kriminalisté trojici obvinili z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, za které jim hrozí až 12 let vězení. Soudce na obviněné uvalil vazbu.

Foto: Celní správa

Nalezené látky určené k výrobě drog.

Podle mluvčí je to poprvé, kdy celníci v ČR odhalili nakládání s červeným fosforem. „Červený fosfor je jednou z modifikací chemického prvku fosfor. Kromě svého omezeného legálního použití (výroba sirek, pyrotechniky) je v České republice velice často zneužíván jako katalyzátor při nelegální výrobě metamfetaminu,“ uvedla Kaňková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám