Hlavní obsah

Dva roky za překládání nebožtíků

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARVINÁ

Šokujícím způsobem zachraňoval před finančním krachem pohřební službu Maxi její majitel Jaroslav Heinz z Bohumína. Podle karvinského okresního soudu buď on sám nebo jeho zaměstnanci překládali zemřelé z dražších zdobených rakví do levnějších. Za podvod mu soudkyně ve středu vyměřila dvouletý nepodmíněný trest.

Foto: Petr Frýba

Pódium třídy A2 - z bronzu se radují jezdci týmu Křenek Motorsport

Článek

Fintu začali v pohřební službě používat v roce 1999. "Do této doby firma vzkvétala. Potom začaly finanční problémy," vypověděl před soudem bývalý zaměstnanec Norbert Franek.

Princip podvodu byl jednoduchý, ale otřesný. Pozůstalí zakoupili pro smuteční obřad dražší zdobenou obřadní rakev. Po jeho skončení, před odvozem těla zesnulého do krematoria ke zpopelnění ji však buď samotný majitel nebo zaměstnanci na jeho příkaz vyměnili.

Zesnulého v márnici přendali do levnější kremační rakve z dřevotřísky, takzvané sociální. Ke zpopelnění pak zaměstnanci odvezli zemřelého v levné rakvi, aniž by o tom pozůstalí věděli. Tento postup popsala při vynesení rozsudku soudkyně Gražyna Pustówková.

Na záměně získal v průměru 2,5 tisíce

Každá výměna mu vynesla v průměru přibližně dva a půl tisíce korun. "V době, kdy rodiny prožívaly tragické okamžiky odchodu nejbližšího, tak obžalovaný toho zneužil při svém podnikání," poznamenala soudkyně. Ušetřené hodnotnější rakve poté majitel znovu prodával a používal je při dalších obřadech. Nebožtíci se v nich vystřídali i několikrát.

Majitel používal tuto lest tři roky a provedl ji ve více než dvou stech případech, než se na ni díky evidenci rakví v krematoriu přišlo. "Celkově se neoprávněně obohatil o pět set dvacet tisíc korun," vypočítala soudkyně. "Je to hyenismus. On nás podvedl, když jsme prožívali ty nejtěžší chvíle," konstatovala jedna z poškozených.

Podle rozsudku musí navíc majitel pohřební firmy zaplatit osmdesátitisícovou pokutu a uhradit více než půlmiliónovou škodu všem poškozeným. V oboru pohřebnictví nesmí podnikat sedm let.

Pohřební služba nadále funguje

Odsouzený majitel, který byl stíhán na svobodě, se nechtěl k rozsudku vůbec vyjádřit. Na místě však prohlásil, že se odvolává. Podle jeho obhájce Martina Schulhausera by měli být souzeni i jeho zaměstnanci. "Na trestné činnosti se vědomě podíleli," upozornil. Státní zástupkyně Iveta Kozielová tvrdí, že zaměstnanci museli plnit pokyny šéfa. "Neměli jinou možnost," uvedla.

Zaměstnanci dostávali za záměny nebožtíků v rakvích odměny. "Byla to práce navíc, tak jsme dostali asi stovku na svačinu," prozradil před soudem jeden z bývalých zaměstnanců.

Pohřební služba v čele s Heinzem v Bohumíně nadále funguje. "Až na základě pravomocného rozsudku mu můžeme odebrat živnostenský list. Do jeho vynesení musíme brát majitele jako bezúhonného," uvedla vedoucí živnostenského úřadu Miroslava Běhalová. Takže musejí počkat na verdikt do odvolání.

Podle starosty Petra Víchy (ČSSD) si u pohřební služby Jaroslava Heinze objednává pohřeb jen málokterý obyvatel Bohumína. "Většinou jde o lidi z okolních obcí," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám