Hlavní obsah

Dva obvinění v kauze kladrubského hřebčína jdou do vazby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Dva obvinění v souvislosti se zakázkou na obnovu Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem skončí ve vazbě. V noci na neděli o tom rozhodl Okresní soud v Pardubicích. O dalších pěti návrzích na vzetí do vazby bude rozhodovat ještě v průběhu druhého víkendového dne. Uvedl to místopředseda soudu pro věci trestní Jan Šlosar.

Foto: René Chvalina, Právo

Ilustrační foto

Článek

Policie v případu v pátek obvinila osm lidí, které viní ze sjednání výhody a z pletichy při zadávání veřejné zakázky a z pokusu o poškození finančních zájmů Evropské unie. [celá zpráva]

"Státní zastupitelství podalo sedm návrhů, o dvou již bylo rozhodnuto v noci na dnešek. Další vazební zasedání pokračuje od osmé hodiny," řekl Šlosar. Soud rozhoduje v neveřejném zasedání, jména obviněných nebude zveřejňovat.

Dotace 300 miliónů korun

Policie byla v Kladrubech od pátečního rána, zaměstnanci museli podepsat závazek mlčenlivosti. Podle zástupce ředitele hřebčína Stanislava Braňky policie vyslechla Simonu Voňkovou, která má na starosti pobočku hřebčína ve Slatiňanech na Chrudimsku a také evropské dotace. [celá zpráva]

Podle informací České televize (ČT) právě Voňková je jednou ze zadržených po pátečním policejním zásahu. Policie prý obvinila i předsedu představenstva stavební skupiny Enteria Libora Josku. Mezi zatčenými jsou údajně i představitelé firmy Chládek a Ťintěra Pardubice, která patří do skupiny Enteria, Petr Pejcha a Martin Havelka a jeden pracovník ministerstva zemědělství.

Minulý rok hřebčín dostal na generální opravu 17 objektů dotaci 300 miliónů korun z Integrovaného operačního programu. Rekonstrukce měla začít už loni, kvůli nedostatkům však muselo být zrušeno a znovu vyhlášeno výběrové řízení. Původní zrušený tendr vyhrál Metrostav spolu se stavební firmou Chládek a Tintěra Pardubice.

Reklama

Výběr článků

Načítám