Hlavní obsah

Dva muži stanuli u soudu kvůli střelbě na hřbitově, na nic si prý nepamatují

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Přestřelkou na opavském hřbitově, při které byl loni v lednu zraněn pracovník pohřební služby, se začal v úterý zabývat ostravský krajský soud. Před trestním senátem stanuli Tomáš Kukol a jeho kamarád Hynek Ignát. Oba jsou obžalovaní z vydírání. U soudu řekli, že si na nic nepamatují. Kukol byl prý pod vlivem léků, Ignát zase podle svých slov trpí výpadkem paměti kvůli tomu, že je neustále opilý.

Foto: Aleš Honus, Právo

Z vydírání jsou u Krajského soudu v Ostravě obžalováni Tomáš Kukol (vlevo) a Hynek Ignát.

Článek

Motivem činu jsou osobní spory. Tomáš Kukol pracovníka pohřební služby podezříval, že okradl jeho zesnulého otce o několik desítek tisíc, které měl mrtvý u sebe v pokoji. Po odjezdu pohřební služby prý byla skříňka v pokoji prázdná. Postřelený však tvrdí, že nic neukradl. Hospitalizován byl s průstřelem nohy v opavské nemocnici, jeho stav ale nakonec nebyl tak vážný. Střela naštěstí nezasáhla kost.

Střelba na opavském hřbitově se odehrála 27. ledna ve chvíli, kdy pracovník pohřební služby vystoupil z automobilu. K autu přistoupili dva muži - syn zesnulého Tomáš Kukol a jeho kamarád Hynek Ignát žádali vrácení peněz. Když to mladík odmítl s tím, že nic nevzal, začali mu podle obžaloby vyhrožovat a nakonec ho Kukol střelil do nohy nelegálně drženou zbraní. Policie oba ještě téhož dne zadržela. Kukol skončil ve vazbě, ze které se později vykoupil kaucí.

Jak Právu již dříve řekla sestra obžalovaného střelce, před smrtí se měl jejich otec svěřit rodině, že má doma uložené větší množství peněz. Po odjezdu pohřební služby se doma peníze nenašly.

Krádež se neprokázala

„To, že pracovník pohřební služby měl okrást otce jednoho z obžalovaných, policie prověřovala, ale nic takového se neprokázalo,“ uvedla státní zástupkyně Brigita Bilíková.

Oba obžalovaní se sice v úterý u soudu rozhodli vypovídat, nikdo z nich si ale téměř na nic nepamatuje. Tomáš Kukol to vysvětlil tím, že bere silné léky proti bolestem páteře, Ignát se zase před soudem prohlásil za těžkého alkoholika. „Moc piju, takže si skoro nic nepamatuji. Nevím pořádně, co se stalo před čtrnácti dny,“ řekl Ignát.

„Žádám senát, abych byl vyšetřen psychiatricky,“ dodal Tomáš Kukol s tím, že silné léky bere už od roku 2008. A to je důvod, proč si na střelbu vůbec nepamatuje. „Pamatuji si jenom, že mi volala sestra, že umřel otec. V ten den jsem se předávkoval léky. Pamatuji si asi deset procent,“ řekl Kukol.

Hlavní líčení má pokračovat v dalších dnech výslechy svědků a znalců, zatím není jasné, kdy bude vynesen rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám