Hlavní obsah

Dva lidé nepřežili otravu oxidem uhličitým po výbuchu

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svitavy
Aktualizováno

Po výbuchu a následné otravě oxidem uhličitým ve středu zemřeli dva lidé v mlékárně Miltra v Městečku Trnávka na Svitavsku. Další tři osoby utrpěly lehčí otravu. Všichni se nadýchali oxidem uhličitým poté, co při sváření došlo k výbuchu v zásobníku se syrovátkou.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Příčina výbuchu je zatím neznámá. Na místě zasahovalo několik lékařských posádek a dva záchranářské vrtulníky. Právo o tom informovala mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

„Při nehodě se plynem otrávila jedna osoba a zřejmě zkolabovala. Další dva mu běželi na pomoc, ale i oni zůstali ležet v továrně. V další skupině zachránců byli také další tři dělníci, kteří se lehce přiotrávili,“ uvedla Horáková.

Příčina výbuchu je zatím neznámá, vyšetřovatelé hasičů i policie teprve začínají pracovat. Vedení firmy zatím nechce podávat žádné informace.

Syrovátka vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů nebo tvarohu. Jedná se o žlutozelenou tekutinu, která zůstane po odstranění tuhé části tvarohu. Tato tekutina obsahuje množství kvalitních bílkovin, vitamínů a minerálů. Při výrobě syrovátky se uvolňuje metan a oxid uhelnatý.

Reklama

Výběr článků

Načítám