Hlavní obsah

Dům v Hostouni byl výbušná past

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V domě střelce z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Hostouni na Kladensku bylo nalezeno zařízení připomínající nástražný výbušný systém a v domě byl navíc puštěný plyn. Je proto pravděpodobné, že 24letý mladík chtěl vyhodit dům do vzduchu. Možné tragédii zabránili policisté a hasiči.

Zásah policie v domě na KladenskuVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Policisté společně s hasiči a záchranáři vyjížděli ve čtvrtek do Hostouně původně kvůli 24letému studentovi, který se měl prostřednictvím SMS zprávy svěřit s tím, že chce spáchat sebevraždu. Po vstupu záchranářů a policistů do domu se však všechno razantně změnilo.

Na podlaze policisté nalezli tělo otce v té době pohřešovaného studenta. Na první pohled bylo jasné, že zemřel násilnou smrtí. Vedle těla navíc ležela sekera. Později bylo zjištěno, že muže někdo zastřelil.

Plyn, benzín a fén s časovačem

Ale to nebylo zdaleka vše. Policisté a hasiči v domě ucítili zápach plynu a záhy našli něco, co připomínalo nástražný výbušný systém. „V domě, ve kterém byl cítit plyn, byly umístěny plynové lahve a nacházel se zde nástražný výbušný systém,“ potvrdil Novinkám policejní mluvčí Jan Daněk.

Růže za vraha při bohoslužbě? Láska musí nakonec vždycky zvítězit, vysvětlil Graubner

Domácí

Podle informací Novinek se kromě plynových lahví měly v domě nacházet také kanystry s benzínem či fén s časovačem, který se měl spustit v určitý čas. Zda bylo takto sestrojené zařízení schopné vybuchnout, budou nadále prověřovat policisté. Zasahujícím složkám se ho každopádně podařilo včas odpojit.

„Na místě zasahoval policejní pyrotechnik, který celý systém odpojil a zajistil,“ doplnil Daněk.

Přítomnost pyrotechniků potvrdil ve čtvrtek také reportér Novinek, jenž byl přítomný na místě. Okolí domu hlídali policisté s dlouhými zbraněmi. Kriminalisté na místě pracovali až do nočních hodin, asistovali jim při tom hasiči.

Poté, co mladík zřejmě usmrtil svého otce a nastražil v domě výbušnou past, vydal se do Prahy, kde spáchal masovou vraždu. Střelba v univerzitní budově na Starém Městě je nejtragičtějším takovým případem v historii Česka, vyžádala si 14 obětí. Dalších 25 lidí bylo zraněno, část těžce. Zemřel i útočník, který po hrůzném činu obrátil zbraň proti sobě.

Mezi jeho oběti pravděpodobně patří i mladý muž a dvouměsíční dítě, kteří zemřeli po střelbě v Klánovickém lese. Vyplývá to z balistické zkoušky.

Obec Hostouň a Klánovický les spojují dva vrahy. Střelce z fakulty a Lubinu

Krimi

Výběr článků

Načítám