Hlavní obsah

Dřevorubce zabil strom

Právo, Jaroslav Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DLOUHÁ VES

Smrtelný úraz si přivodil dřevorubec, který ve středu ráno kácel stromy v polesí u Dlouhé Vsi na Klatovsku. Podle těžařů nejspíš porušil pravidla bezpečnosti práce, protože stál k padajícímu stromu zády.

Foto: Aliance žen s rakovinou prsu
Článek

"Dvaačtyřicetiletý muž pracoval s motorovou pilou a zezadu na něj spadl strom. Ten ho srazil k zemi a muž spadl na motorovou pilu. Lékař na místě vyloučil cizí zavinění," řekla tisková mluvčí západočeské policejní správy Helena Malotinská.

Nebožtíka museli vyprošťovat profesionální hasiči ze Sušice. "Počkali, než si policie případ zadokumentuje. Pak tělo muže, jehož hlava byla zaklíněna mezi dvěma stromy, odnesli 200 metrů do pohřebního vozu," popsal tiskový mluvčí hasičů Plzeňského kraje František Vaško.

Otázka dodržení všech zásad bezpečnosti

Dotázaní těžaři se shodují, že nejspíš došlo k zásadnímu porušení bezpečnostních pravidel. Podle informací Práva se totiž dřevaři nikdy nemají dostat do situace, kdy mají strom, se kterým pracují, rovnou za zády. "Tyto postupy, shrnuté do dva roky staré vyhlášky, říkají, že dřevorubec musí mít při kácení vždy zajištěnou únikovou cestu dozadu," potvrzuje vedoucí nýrského polesí Královský hvozd Jan Švojgr.

Podle Malotinské budou prošetřeny všechny okolnosti případu. Mimo jiné je nutné prověřit, zda se do lesa vydal na vlastní pěst, nebo pouze pokračoval v práci jiného dřevorubce. V tom případě měl onen pracovník podpisem stvrdit, že nástupce informoval o možných rizicích. Pokud tak neučinil, může se stát osobou spoluodpovědnout na smrtelný úraz. Důležité je také přezkoušení pro práci v lese, které se musí co dva roky obnovovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám