Hlavní obsah

Za bití vězňů dostali dozorci z jabloneckých Rýnovic podmínky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablonec nad Nisou
Aktualizováno

Okresní soud v Jablonci nad Nisou ve středu uložil podmíněné tresty třem dozorcům z věznice Rýnovice. Podle obžaloby svévolně trestali vězně, a to i fyzicky. Rozsudek není pravomocný, obžalovaní se proti němu na místě odvolali. Vinu odmítají. Státní zástupce požadoval podmíněné tresty, nechal si lhůtu na rozmyšlenou, zda se také odvolá.

Obžalovaní dozorci u souduVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

Třem dozorcům z věznice Rýnovice v Jablonci nad Nisou, kteří měli svévolně trestat vězně, uložil ve středu jablonecký okresní soud podmíněné tresty. Dva z nich potrestal třemi lety vězení s odkladem na zkušební dobu pěti a tří let, třetí dostal trest vězení deset měsíců s odkladem na zkušební dobu 18 měsíců.

Prvním dvěma dozorcům soud také uložil zákaz výkonu činnosti v orgánech veřejné moci, tedy i u Vězeňské služby ČR, a to na dobu pěti, resp. tří let.

Verdikt soudu je zatím nepravomocný, všichni tři dozorci se proti němu na místě odvolali, státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání.

Pro dozorce z Rýnovic chtějí žalobci za bití vězňů podmínky

Krimi

Dozorci měli podle obžaloby nepřiměřeně trestat jednoho z vězňů na takzvaném oddělení kázeňských trestů, a to i fyzicky kopanci a fackami. Soud, jehož jednání probíhala s vyloučením veřejnosti, to prokazoval za pomoci záznamů z prostorových odposlechů, které na základě soudního povolení ve věznici prováděla Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Foto: Michael Polák, Právo

Obžalovaní dozorci (s brýlemi zcela vlevo, v bundě s bílým pruhem a muž s nasazeným respirátorem) na chodbě jabloneckého soudu před vynesením rozsudku.

Soud využil také záznamy telefonátů napadeného odsouzeného, jenž po opakovaném útoku dozorců volal rodičům. Mezi důkazy byly zařazeny také fotografie těla napadeného, pořízené před tím, než musel být převezen na vyšetření do nemocnice.

Vězeňská služba řeší video s vězni, kteří si v cele smažili jídlo nad ohněm

Krimi

Napadený odsouzený byl podle soudu psychicky labilní, měl psychiatrické potíže a ve výkonu trestu byl poprvé. „Po dozorcích stále dokola něco chtěl a opakovaně zneužíval signální hlásku vedoucí do kanceláře dozorců k opakovaným požadavkům,“ popsala jablonecká soudkyně.

„Je nepochybné, že byl špatně kázeňsky zvladatelný, byl umístěný na oddělení kázeňských trestů, ale nijak to neospravedlňovalo obžalované, aby vzali právo do svých rukou a zacházeli s ním jako s osobou nesvéprávnou,“ uvedla soudkyně.

Dozorci před soudem nepřiměřené jednání vůči odsouzenému popřeli. Jejich obhájci se navíc snažili zpochybnit použitelnost záznamů, které pořídila GIBS. Ta totiž povolení k odposlechům získala původně kvůli zcela jinému vyšetřování.

„Jak konstatoval soud, existuje judikatura, která na takovou situaci pamatuje. Umožňuje použít odposlechy pořízené v jiné trestní věci, pokud jsou splněny podmínky a podle soudu splněny byly,“ konstatoval státní zástupce Jan Černý.

Vzpoura kvůli koronaviru, soud řeší rebelii vězňů v Bělušicích

Krimi

Po vynesení rozsudku obžalovaní soudní místnost spěšně opustili a verdikt nekomentovali. Všichni obžalovaní dozorci v rýnovické věznici nadále pracují a nebyli postaveni mimo službu. „Ctíme presumpci neviny,“ vysvětlila už dříve mluvčí věznice Monika Králová.

Ze stejných přečinů, tedy z porušování povinností při dozorčí službě a zneužívání pravomoci úřední osoby - je v dalších třech kauzách obžalováno jiných dvanáct dozorců z věznice Rýnovice. Soudní jednání v těchto případech ještě neproběhla.

Reklama

Výběr článků

Načítám