Hlavní obsah

Pro dozorce z Rýnovic chtějí žalobci za bití vězňů podmínky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablonec nad Nisou

Třem dozorcům z věznice Rýnovice v Jablonci nad Nisou, kteří měli svévolně trestat vězně, hrozí jen podmíněné tresty. U jabloneckého okresního soudu jim je ve čtvrtek navrhl státní zástupce Martin Tvrdík. Dozorci měli podle obžaloby nepřiměřeně trestat vězně, a to i fyzicky kopanci a fackami. Rozsudek vynese jablonecký soud 27. dubna.

Foto: Novinky

Rýnovická věznice

Článek

Dozorci byli stíháni za porušování povinností při dozorčí službě a zneužívání pravomoci úřední osoby. Dvěma z nich za to teoreticky hrozilo až deset let vězení, třetímu pětiletý trest. Ze stejných trestných činů je v dalších třech kauzách obžalováno dalších dvanáct dozorců z Rýnovic.

Byl zfetovaný, obhajují dozorci před soudem tvrdý zákrok proti vězni. Důkaz ale chybí

Krimi

Kromě podmíněných trestů žádá obžaloba v aktuální kauze pro dva dozorce zákaz výkonu povolání, jehož součástí je samostatná rozhodovací pravomoc v rámci orgánů veřejné moci. Obhajoba požaduje zproštění obžaloby.

Státní zástupce už dříve uvedl, že dozorci podle obžaloby nezvládli vypjaté emoční situace a místo toho, aby postupovali zákonným způsobem, vězně svévolně trestali, aby měli klid pro další službu.

Všichni obžalovaní dozorci v rýnovické věznici nadále pracují a nejsou postaveni mimo službu. „Ctíme presumpci neviny,“ vysvětlila už minule mluvčí věznice Monika Králová. Ve věznici pracuje 225 lidí, z toho je 135 příslušníků vězeňské služby a z nich je 42 dozorců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám