Hlavní obsah

Nasněžilo. Na mnoha místech kolabuje doprava, nejezdí ani vlaky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dopravu v úterý ráno komplikuje na mnoha místech v Česku husté sněžení. Kvůli ztíženým podmínkám, uvázlým vozidlům a projíždějící technice silničářů se tvoří kolony. Nejhorší je situace ve středních Čechách; na Benešovsku a Kutnohorsku doprava kolabuje.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 6. 12. 2022Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Na Benešovsku a Kutnohorsku, na silnici I/3, hlavním tahu z Prahy na Tábor, se vytvořily dlouhé kolony. Silničáři mají podle pracovníka dispečinku v těchto dvou okresech v terénu veškerou techniku, na Kutnohorsku vyjely i traktorové radlice.

V úterý nad ránem na některých místech středních Čech napadlo za krátkou dobu větší množství sněhu, auta mají místy problém projet. Řidiči by měli počítat se zdržením. „Vozovky jsou v tuto chvíli pokryty vrstvou mokrého sněhu,“ uvedl pracovník dispečinku.

Kamiony uvázly kvůli sněhu na BenešovskuVideo: Aktu.cz

Podle policejního mluvčího Pavla Truxy nejsou hlášeny žádné vážné dopravní nehody. „Silnice blokují nákladní vozidla, která nemohou projet,“ řekl Truxa.

Na I/3 u Votic na Benešovsku havarovaly nákladní vozy, avšak silnice je částečně průjezdná.

Dálnice D3 ve směru na Prahu stála kvůli uvázlým kamionům

Krimi

Policie dopoledne zhruba na hodinu uzavřela dálnici D3 ve směru od Tábora do Prahy. Kvůli sněžení na dálnici uvízlo několik kamionů a tvořily se dlouhé kolony.

Objížďky stanoveny nebyly, protože okolní vozovky nebyly sjízdné. Kolem 11:00 byl provoz v omezeném režimu obnoven.

Teploty v regionu s pohybují nad nulou, na většině území prší, případně padá déšť se sněhem.

Dopravní situaci na jihu Čech komplikuje na řadě míst silné sněžení. Na některých vozovkách mohou stát uvázlé kamiony. Problémy jsou také na železnici, provoz se zastavil na pěti železničních tratích, uvedly České dráhy na Twitteru.

„Večer začalo pršet a v noci se déšť změnil na sníh. Snažíme se silnice hodně solit, ale nějakou dobu trvá, než to začne působit a vrstva sněhu se rozjezdí,“ uvedl Karel Huisl z dispečinku správy a údržby Jihočeského kraje.

Uvázlé nákladní vozy stojí například u Lišova a u Strážkovic na Českobudějovicku. „Bohužel se tradičně stává, že některé kamiony mají stále letní pneumatiky. A v takových podmínkách pak někde zůstanou stát,“ řekl.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Sypač odhrnuje rozbředlý sníh ze silnice mezi Želnavou a Bělou na Šumavě na Prachaticku, 6. prosince 2022

Kvůli sněžení také nejezdí některé vlakové spoje na trati Linec – České Budějovice – Praha. Dále jsou mimo provoz některé úseky na železnici mezi Českými Budějovicemi a Českými Velenicemi na Jindřichohradecku, Táborem a Bechyní na Táborsku nebo Třeboní na Jindřichohradecku a Českými Velenicemi.

Vlaky většinou nejezdí kvůli poškozenému trakčnímu vedení nebo popadaným stromům.

Teploty na jihu Čech se ráno pohybují kolem nuly stupňů Celsia. Sníh je mokrý a těžký. Podle předpovědi meteorologů budou přeháňky po celý den. Někde se může sněžení opět změnit v déšť.

Meteorologové varují před sněžením

Počasí

Na jihu Čech a částečně na Vysočině je v úterý ráno rovněž kolem 22 tisíc odběrných míst bez elektřiny. Energetici evidují kvůli sněhu 20 poruch na vedení vysokého napětí.

V horských oblastech Libereckého kraje v noci sněžilo, připadlo několik centimetrů. Na silnicích v Jizerských horách a západní části Krkonoš je rozbředlá nebo nová vrstva sněhu, a to včetně hlavních tahů.

Pro nákladní vozidla byla uzavřena silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Průjezd tímto místem byl omezený skoro dvě hodiny kvůli uvízlému kamionu.

Jinak jsou povrchy vozovek v kraji mokré. Meteorologové ale předpovídají sněžení i pro střední polohy. Ráno a dopoledne může připadnout kolem čtyř centimetrů sněhu, na horách až kolem deseti centimetrů.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Zasněžená Želnava na Prachaticku

Provoz na silnicích v Jeseníkách komplikuje sněžení. Vozovky ve vyšších polohách pokrývá vrstva rozbředlého sněhu a sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. V nižších polohách Olomouckého kraje prší a silnice tam jsou holé a mokré. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Husté sněžení v noci zasáhlo vyšší polohy horských okresů Jeseník a Šumperk. Na silnice vyjely sypače s pluhy. Po chemickém posypu tam ráno hlavní silniční tahy pokrývá rozbředlý sníh.

V okolí Ostružné a obce Vidly je na vozovce sněhová kaše. Dohlednost na silnicích snižují sněhové přeháňky a místy i mlha, upozornili cestáři.

Na Olomoucku, Prostějovsku a Přerovsku díky teplotám nad bodem mrazu v úterý ráno prší a silnice tam jsou holé a mokré. Sněhové přeháňky jsou hlášeny pouze v severní kopcovité části Přerovska. Místy se tvoří mlha.

Foto: kraje Jihočeského HZS, ČTK

Hasiči odstraňují spadlý strom na zasněžené vozovce v Českých Budějovicích

Ve výše položených oblastech Pardubického kraje zůstává na silnicích ležet nový sníh. Je mokrý a těžký; v oblastech, kde se nesolí, i uježděný. Všechny komunikace jsou s opatrností sjízdné, uvádějí silničáři.

Řidiči by měli jet opatrně zvláště v okolí Hlinska, Skutče a Poličky nebo v Železných horách. Rozbředlý sníh leží i na silnicích první třídy na Chrudimsku. Na menších komunikacích v okresech Chrudim a Svitavy může být i ledovka.

Dopravu ztěžuje i mlha

V Krušných horách začal v úterý ráno padat sníh. Silnice jsou vlhké, podle silničářů sjízdné se zvýšenou opatrností. Na Chomutovsku se mohou na některých cestách řidiči setkat s rozbředlou vrstvou sněhu. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic a Správy a údržby silnic Ústeckého kraje.

Dohlednost je místy horší i kvůli mlze. Podle silničářů nejsou nikde hlášeny závažné problémy. Policejní web policie uvádí, že se u Horního Jiřetína na Mostecku srazila dvě auta. Není jasné, zda na nehodu mělo vliv počasí.

Foto: kraje Jihočeského HZS, ČTK

Hasiči odstraňují spadlý strom na zasněžené vozovce v Plané nad Lužnicí

V Krkonoších a v Orlických horách v Královéhradeckém kraji v noci sněžilo. Na nesolených horských silnicích zůstává sníh.

V nižších polohách kraje pršelo se sněhem. Hlavní silniční tahy v kraji byly ráno mokré a s opatrností sjízdné. V severovýchodní části kraje by mohlo místy napadnout kolem pěti centimetrů mokrého sněhu, uvedli silničáři a meteorologové.

Teploty se v kraji při zatažené obloze pohybovaly od minus jednoho do plus dvou stupňů Celsia. Na horách bylo kolem minus dvou stupňů.

Čeká nás chladno, déšť se bude střídat se sněhem

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám