Hlavní obsah

Dopravních nehod bylo loni víc, mrtvých je ale méně

– Praha • Aktualizováno
Právo, jkk

Na českých silnicích loni zemřelo 547 lidí, což je o 18 méně než předloni a zároveň jde o třetí nejmenší počet obětí nehod od roku 1961. Počet těžce zraněných lidí při nehodách klesl v porovnání s předchozím rokem o 355 na 2 110. Ačkoli obětí i těžce zraněných ubylo, policisté loni evidovali o tři tisíce více nehod, celkem 107 572.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Smrtelná nehoda z loňského prosince

Článek

„Intenzita provozu neustále stoupá, jsme tranzitní zemí a vozový park se zvětšuje,“ vysvětlil nárůst ředitel dopravní policie Jiří Zlý.

Loňský rok i přesto patřil mezi nejméně tragické v historii. „Relativně nejpříznivější měsíc byl leden, co se týče nehod s tragickými následky,“ uvedl Zlý s tím, že během prvního měsíce loňského roku zemřelo 25 lidí. Naopak nejtragičtějším měsícem byl srpen, během kterého na silnicích v zemi přišlo o život 62 osob.

Devatenáctiletý řidič nezvládl řízení a zdemoloval auto o strom. Na místě zemřel

Krimi

Policie řešila 426 tisíc přestupků, 396 tisíc z nich vyřešila na místě, přičemž vybrala téměř 234 milionů korun. Se stoupajícím počtem nehod rostou i škody. Pojišťovny je vyčíslily na 6,8 miliardy korun, meziročně o 290 milionů víc.

Problémem podle Zlého zůstává alkohol a drogy za volantem. Řidičů, kteří před jízdou pili, policie chytila skoro sedm tisíc. Pod vlivem drog bylo dva tisíce šoférů a dva tisíce lidí policisté přistihli za volantem bez řidičského oprávnění.

Při nehodě dvou aut na Plzeňsku zemřela mladá řidička

Krimi

Ředitel dopravní policie zdůraznil, že nejčastější příčinou nehod je nedostatečné věnování pozornosti řízení. Způsobilo hned pětinu všech autonehod.

„To, co se na českých silnicích děje, je celospolečenským problémem. Musí se jím zabývat všechny orgány veřejné sféry,“ řekl k situaci na tuzemských silnicích ředitel dopravní policie.

Jednou z priorit policie pro letošní rok je prevence. „Chceme být vidět na silnicích,“ vyhlásil náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. „Bohužel to trochu komplikuje personální situace,“ připomněl dlouhodobý podstav policejního sboru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám