Hlavní obsah

Soud osvobodil obžalované v případu pádu Trojské lávky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Soud v kauze zřícení pražské Trojské lávky osvobodil jak projektanta Jiřího Stráského, tak i šéfa oddělení mostů Technické správy komunikací (TSK) Antonína Semeckého. Úterní verdikt není pravomocný, státní zástupce pro oba muže žádal podmíněné tresty. Lávka spadla v prosinci 2017, čtyři chodci při neštěstí utrpěli vážná zranění.

BEZ KOMENTÁŘE: Ke zřícené betonové lávce u Trojského zámku se sjeli záchranářiVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Lávka pro pěší, která od roku 1984 spojovala pražskou Troju s Císařským ostrovem, spadla v prosinci 2017. Čtyři chodci utrpěli při neštěstí vážná zranění.

“Nebylo prokázáno, že se stal skutek, pro něž jsou obžalovaní stíháni,” uvedl předseda senátu Obvodního soudu pro Prahu 7 Dalibor Ryšlavý.

Státní zástupce Šimon Vavrečka v úterní závěrečné řeči u Obvodního soudu pro Prahu 7 prohlásil, že doporučení k uzavření lávky měla TSK vydat nejpozději v listopadu 2016, kdy už bylo zjevné jak závažné narušení systému lávky, tak i výrazné riziko kolapsu konstrukce.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Záchranářům pomáhá také vrtulník

Stráský i Semecký čelili obžalobě z nedbalostního obecného ohrožení, za které hrozí dva až osm let vězení. Vavrečka pro ně navrhl podmíněný trest při dolní hranici sazby. Tento návrh blíže neodůvodnil.

Daný typ lávky lze podle státního zástupce navrhnout a realizovat tak, aby mezi segmenty konstrukce nevznikly spáry. „V případě Trojské lávky se to nezdařilo,” podotkl.

Měla být dávno uzavřena, řekl znalec ke zřícení Trojské lávky

Krimi

„Korozní procesy probíhaly již od uvedení lávky do provozu, protože do ní zatékalo – byly v ní praskliny,” uvedl s tím, že projektant Stráský dostatečně nezohlednil vedlejší vlivy, konkrétně zatížení větrem a teplotou.

„Pokud by byla navržena na reálné účinky zatížení, k porušení hydroizolace mostovky by nedošlo a poškození solí by nemohlo mít vliv na výztuž,” tvrdí Vavrečka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Autor lávky Jiří Stráský a bývalý vedoucí oddělení mostů Technické správy komunikací Antonín Semecký (na snímku uprostřed)

Sedmašedesátiletý vysokoškolský profesor Stráský se hájí právě tím, že správce lávky sypal na její povrch sůl, což nesměl, a také nevhodnými opravami lávky.

Odmítá, že by předtím v konstrukci byly praskliny. Osmdesátiletý Semecký zase tvrdí, že žádné z informací, které měl, nesvědčily o nutnosti lávku uzavřít.

Hlavní město Praha žádá po obou mužích jako náhradu škody 8,2 milionu korun, jež vynaložilo na odstranění trosek. Pojišťovny chtějí 2,4 milionu. Státní zástupce navrhl, aby nároky poškozených řešily soudy až v následném občanskoprávním řízení.

Za pádem Trojské lávky stojí sůl a úpravy, tvrdí projektant

Krimi

Vavrečka v závěrečné řeči také poděkoval zdravotníkům, kteří se postarali o zraněné chodce.

„Zejména zdravotníci z Ústřední vojenské nemocnice odvedli naprosto špičkovou práci hraničící se zázrakem. Jenom jim vděčíme za to, že tuto věc neprojednáváme s ještě přísnější kvalifikací, protože paní poškozenou doslova ukradli hrobníkovi z lopaty,” poznamenal.

Reklama

Výběr článků

Načítám