Hlavní obsah

Do soudu v případu vraždy konzula zasáhla nigerijská stížnost

ČTK, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Soudkyně pražského městského soudu odročila ve čtvrtek případ mělnického lékaře Jiřího Pasovského, který letos v únoru v nepříčetnosti zastřelil v budově ambasády nigerijského konzula Michaela Lekaru Wayidu a postřelil recepčního. Soud tak stále nerozhodl o tom, zda lékař zůstane v ústavu, či se bude léčit ambulantně.

Foto: Petr Bušanský

Pozvánka na vernisáž

Článek

Soudkyně líčení odročila na neurčito z toho důvodu, že nigerijské velvyslanectví v Praze podalo oficiální protest proti zastavení trestního stíhání Pasovského. Lékař byl podle znalců v době činu nepříčetný a tudíž za své činy nemůže být odpovědný.

Soud v případu hodlá rozhodnout až poté, co vrchní státní zastupitelství zváží, zda je nigerijská stížnost oprávněná. Pokud by se přiklonilo na jejich stranu, trestního stíhání by bylo obnoveno.

Pasovský se po činu zhroutil

Pasovský v únoru zastřelil v budově nigerijského velvyslanectví v pražských Střešovicích konzula a postřelil recepčního. Po činu se zhroutil.

Žalobkyně nechala lékaře převézt z pražské pankrácké vazební věznice do psychiatrické léčebny v Bohnicích a navrhla pro něj ochrannou ústavní léčbu. O té musí rozhodnout soud.

Pozor na nigerijské dopisy

Čin Pasovského je spojován s jeho prodělečným obchodováním v Nigérii. Lékař se zřejmě stal obětí podvodníků. Podle svědků chodil muž asi rok na nigerijské velvyslanectví s cílem získat své peníze zpět.

Související články

Nigerijského konzula zastřelil český důchodce

Střelbu na nigerijské ambasádě v Praze 6 - Střešovicích má podle policie na svědomí 72letý Čech z Mělnicka, který ve středu po 11. hodině zabil v kanceláři...

Policie varuje před nigerijskými dopisy

Policejní prezídium shodou okolností den před středeční střelbou na nigerijském velvyslanectví v Praze 6 varovalo před elektronickými i klasickými dopisy...

Výběr článků

Načítám