Hlavní obsah

Do jedoucího auta na Plzeňsku udeřil blesk. Otřesená posádka musela volat hasiče

V silné bouřce na Plzeňsku v sobotu odpoledne udeřil blesk do jedoucího vozidla, které se poté zastavilo a z jehož motorové části se začal valit dým. Otřesená posádka musela volat hasiče. Nikomu se naštěstí nic nestalo.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Kuriózní událost se stala v sobotu odpoledne na silnici mezi Kožlany a Kralovicemi.

„Byli jsme přivoláni k požáru vozidla. Po příjezdu jednotek na místo jsme zjistili, že došlo k zahoření elektroinstalace po úderu bleskem. Provedli jsme protipožární opatření a odpojili akumulátor,“ sdělil Novinkám velící důstojník krajských hasičů s tím, že ve vozidle jeli dva lidé.

Starosta Kožlan Václav Kratochvíl doplnil, že se jednalo o vozidlo BMW. „Podle slov řidiče se zablesklo, ozvala se rána a auto přestalo jet. Pak se začalo zpod kapoty kouřit,“ uvedl starosta, který byl přítomen zásahu jako člen výjezdové skupiny místních dobrovolných hasičů.

Auto jako Faradayova klec

Případy, kdy po zásahu bleskem dojde k ohrožení života posádky nebo k větší škodě, jsou podle expertů zcela ojedinělé. Auto totiž funguje jako Faradayova klec, kdy elektrický výboj sklouzne po kovové karoserii do země.

Do auta v Kansasu uhodil blesk hned čtyřikrát, posádka vyvázla bez zranění

AutoMoto

„Po zásahu bleskem ale může být posádka velmi otřesená, někdy i oslepená a může mít dočasné potíže se sluchem, protože úder blesku doprovází velká rána,“ uvedl automobilový expert Dušan Záborský.

Související témata:

Výběr článků

Načítám