Hlavní obsah

Do auta v Kansasu uhodil blesk hned čtyřikrát, posádka vyvázla bez zranění

Americká rodina dostala zásah bleskem, když jela ve svém Jeepu Grand Cherokee. Všichni včetně malých dětí přežili bez zranění dle teorie Faradayovy klece.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Když do auta uhodí blesk, posádce by se nemělo nic stát, tvrdí teorie tzv. Faradayovy klece. Koncem června si to nechtěně na vlastní kůži vyzkoušela rodina v Jeepu Grand Cherokee v Kansasu.

Krátký videoklip ukazuje, kterak se tmavé SUV blíží ke křižovatce v dešti, když tu dostane zleva zásah bleskem. A pak očividně ještě tři další. Ve voze v tu chvíli cestovala pětičlenná rodina s velmi malými dětmi.

Podle dostupných informací při úderu blesku nebyl nikdo z nich zraněn. Jak dopadlo auto, jestli úder blesku také přežilo bez úhony, nicméně není známo. Posádku ale ochránilo přesně tak, jak říká teorie.

Jeep slaví 80 let. V začátcích pomohl porazit nacisty

AutoMoto

Ve starším videu britského Top Gearu něco podobného zkoušel Richard Hammond – dobrovolně s Volkswagenem Golf zaparkoval pod „generátorem blesků” v berlínské laboratoři. Jeho auto dostalo zásah 800 tisíci volty.

On v něm přežil bez škrábnutí a také auto fungovalo i po tomto experimentu. Během něj se nicméně na přístrojovém štítu náhodně rozsvěcovaly různé kontrolky, takže elektronické systémy auta nezůstaly blesku ušetřeny. Golf byl před experimentem ovšem kompletně vypnutý, což auta při zásahu bleskem za jízdy, jako je kansaský případ, nejsou.

Reklama

Související témata:

Související články

Rozmarné léto? Trpí Evropa i Amerika

Průtrže mračen, prudké vichry či nebývalé vlny veder. Planetu v posledních dnech sužují anomální meteorologické jevy, padá rekord za rekordem. Drsné počasí...

Výběr článků

Načítám