Hlavní obsah

Do Brněnské přehrady někdo vysypal čtyři tuny pneumatik

Novinky, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Zatím neznámý člověk přidělal hodně práce zaměstnancům Povodí Moravy. Do vod Brněnské přehrady totiž vysypal asi 250 kusů pneumatik, odhadem jde o čtyři tuny odpadu. Vodohospodáři museli při odklízení nasadit i těžkou techniku, zatím se jim podařilo vylovit asi třetinu pneumatik.

Foto: Povodí Moravy

Pneumatiky pomáhá odstraňovat ze dna přehrady i bagr.

Článek

Úklid pneumatik značně komplikuje počasí, nízká teplota vody, ve které dělníci pracují, a nulová viditelnost pod vodní hladinou.

„Práce probíhají na přibližně 400 metrů dlouhém úseku, začínajícím u mostu ve Veverské Bítýšce. Pneumatiky ze dna nádrže odstraňují zaměstnanci i s pomocí kráčejícího bagru, který je uzpůsobený k práci pod vodní hladinou. S pomocí jeřábu pak vylovené pneumatiky nakládají na korbu nákladního vozu a odvážejí k ekologickému využití do Mokré u Brna,“ popsal mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Vodohospodáři jsou přesvědčeni, že pneumatiky někdo do vody vysypal úmyslně, zřejmě přímo z mostu ve Veverské Bítýšce.

„Proudící voda pak pneumatiky zanesla dál do nádrže. Objevit pneumatiky na dně vodní nádrže umožnilo až snížení hladiny v nádrži v průběhu prosince. Zda se jedná o přestupek, nebo trestný čin, je předmětem šetření,“ popsal Chmelař s tím, že náklady na úklid půjdou do desítek tisíc korun.

„Prosíme rybáře a místní obyvatele o spolupráci. Pokud jste se stali svědky události související se založením černé skládky ve vodní nádrži, nebo jste zahlédli něco podezřelého v blízkosti mostu u Veverské Bítýšky, kontaktujte nás na +420 541 637 111 nebo na e-mailu info@pmo.cz,“ dodal Chmelař.

Reklama

Výběr článků

Načítám