Hlavní obsah

Dluhy řešil vraždou, dostal 13,5 roku

Novinky, Petr Knötig, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

S údivem v očích a trestem ve výši 13 a půl roku ve věznici se zvýšenou ostrahou odcházel ve čtvrtek odpoledne z budovy Krajského soudu v Brně 30letý Petr Novotný z Prostějova, kterého soud potrestal za brutální loupežnou vraždu barmanky prostějovské herny.

Článek

Tu podle obžaloby zardousil loni v lednu, když potřeboval ukrást z výherních automatů peníze a žena, kterou doma čekal manžel a tehdy pětiletý syn Leo, mu překážela.

"Vina obžalovaného byla jasně prokázána a jednotlivé důkazy do sebe zapadají přesně podle přiznání, které Novotný učinil před policejním radou krátce po zadržení, a to do nejmenších detailů. Jeho model o dvou náhodných pachatelích, kterým dnes změnil svou výpověď, je nepravděpodobný a účelový," uvedl předseda senátu Miloš Žďárský.

Vraždil kvůli 70 tisícům

Šestadvacetiletá žena zemřela vloni v lednu nad ránem, krátce poté co podle soudu vešel Novotný do herny v Prostějově. Potřeboval na automatech vyhrát peníze, aby splatit velké dluhy, jež si utvořil vinou svého gamblerství. Když se mu ale nedařilo vyhrát, rozhodl se, že si peníze vezme násilím. Udeřil barmanku do hlavy kovovou tyčí a ještě jí rdousil. Aby měl jistotu, že žena jeho brutální útok nepřežila, přitlačil jí na krk barovou stoličku.

Z podniku utekl se 67 tisíci korunami, které vybral z automatů. Stejně se Novotný doznal i na policii, u soudu však tvrdil, že se stal náhodným svědkem útoku dvou neznámých mužů.

Manžel: dítěti matku nic nevrátí

Jeho verzi však vyvrátila znalkyně z oboru psychologie. "Byl pod tlakem dluhů a když nevyhrál, musel mít druhý plán, jak získat peníze," řekla mimo jiné znalkyně Marta Skulová.

Obžalovaný se proti trestu na místě odvolal. Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. "Ať je trest jakýkoli, dítěti matku a mně manželku nevrátí," dodal smutně manžel zavražděné Petr Valášek.

Související témata:

Výběr článků

Načítám