Hlavní obsah

Dlouholetý šéf umělecké školy skončil jako zloděj a podvodník

Právo, Patrik Biskup

Se Základní uměleckou školou v Blovicích na Plzeňsku byl Josef Brožík (47) spojený profesně téměř celý život. Už jako student konzervatoře tam chodil vypomáhat, později začal učit a v devadesátých letech se stal jejím ředitelem, který se svými žáky sklízel na kulturní scéně jeden úspěch za druhým. Jenže nakonec školu opustil s cejchem zloděje a podvodníka.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Josef Brožík zpronevěřoval peníze Základní umělecké školy v Blovicích na Plzeňsku.

Článek

Při loňské kontrole účetnictví se totiž přišlo na to, že si do kapsy uléval část peněz, které do školy pumpovalo město. Kromě toho si ještě přilepšoval nákupem fiktivních hudebních nástrojů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Za podvod a zpronevěru ho ve čtvrtek potrestala plzeňská soudkyně Drahomíra Regnerová půldruhým rokem vězení s podmínečným odkladem na 2,5 roku a uložila mu povinnost zaplatit několikasettisícovou škodu. Verdikt je pravomocný, Brožík i žalobce se na místě vzdali odvolání.

„Bylo to pro nás obrovské zklamání. U člověka, který škole zasvětil celý svůj pracovní život a který měl s dětmi obrovské umělecké úspěchy, tohle nikdo nečekal. Lidsky mi je ho líto, ale na druhou stranu to, co udělal, se nedá tolerovat,“ uvedl tajemník blovické radnice Václav Kybic. Podle něho vše odstartoval audit hospodaření v říjnu loňského roku.

„Když do školy přišli kontroloři, ředitel jim řekl, že v pokladně momentálně není ani koruna, ale že peníze ráno přinese. To už jim bylo podezřelé. Nahlédnutím do pokladního deníku zjistili, že dochází k nevysvětlitelným půjčkám a zase vracení peněz zpět. Za poslední tři měsíce se ale už jen půjčovalo,“ pokračoval Kybic.

Problémy s alkoholem

Na základě tohoto zjištění vedení města nařídilo hloubkovou inventarizaci. „Přitom se přišlo na to, že jsou tam evidované hudební nástroje, které nikdy neexistovaly,“ sdělil dále tajemník.

Z rozsudku vyplývá, že Brožík bral z pokladny peníze určené na provoz školy a dále si nechával vyplácet od radnice hotovost na základě falešných dokladů o zakoupení hudebních nástrojů.

„Měl jsem velké finanční závazky z předchozích partnerských vztahů. To, co jsem udělal, mě velmi mrzí a velmi toho lituji,“ kál se před soudem Brožík, který má ještě jeden škraloup, když loni v listopadu opilý za volantem způsobil dopravní nehodu.

Na jeho problémy s alkoholem upozornila ve výpovědi Jitka Matoušková, která s Brožíkem tři roky žila jako družka a vedla i účetnictví školy.

„Alkohol užíval v nadměrném množství, do toho měl spousty půjček a úvěrů. Zjistila jsem, že vybírá peníze i z bankovního účtu školy. Několikrát jsem ho na to upozorňovala s tím, aby peníze vrátil,“ citovala soudkyně slova Matouškové z policejního protokolu. To už ale bylo v době, kdy spolu dvojice nežila.

Peníze měl vrátit

Po kontrole ve škole si Brožíka zavolali na kobereček radní a navrhli mu, aby sám zvážil další působení ve funkci.

„Dal si chvilku na rozmyšlenou a pak přinesl písemnou rezignaci s tím, že je připraven čelit trestněprávním následkům. Dohodli jsme se na tom, že do konce roku 2013 škodu uhradí. Sepsali jsme dokonce splátkový kalendář, ale zatím jsme od něho neviděli ani korunu,“ uzavřel Kybic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám