Hlavní obsah

Dívku pokousala v obličeji nehlídaná doga. Šlo o přestupek, odmítl stížnost Ústavní soud

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jen jako přestupek posoudila justice případ, kdy nehlídaná tibetská doga před dvěma lety pokousala na Trutnovsku malou dívku, a tak to zůstává i dál. Stížnost dívčiných zástupců ve čtvrtek odmítl Ústavní soud (ÚS). Pes utekl majitelům ve chvíli, kdy odklízeli sníh, tehdy sedmiletou dívku zranil na hlavě včetně obličeje.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ilustrační foto

Článek

K neštěstí došlo 4. ledna 2017 odpoledne. Majitelé dogy Viky byli zaneprázdněni odklízením sněhu a nevšimli si, že otevřenou brankou utekl pes na ulici. Doga o chvíli později napadla dívku a způsobila jí zranění v obličeji - včetně prostoru kolem očnic a kořene nosu - a na temenní části hlavy. Zranění si vyžádala třítýdenní léčení včetně devítidenní hospitalizace a ošetření v celkové anestezii s rizikem trvalých následků.

Okresní soud v Trutnově posuzoval případ jako zohyzdění, nicméně po znaleckém zkoumání došel k závěru, že způsobená zranění nedosahují pro zohyzdění dostatečné intenzity. Soud zvažoval i to, jestli by nemohlo jít o ublížení na zdraví z nedbalosti, ale dospěl k závěru, že ani tato právní kvalifikace nejde použít, a věc tak posoudil jen jako přestupek.

Neefektivní stíhání

Odvolací Krajský soud v Hradci Králové odvolání státního zástupce zamítl a upozornil, že podle výpovědi dalších dětí, které si v inkriminovanou dobu s dívkou hrály, vyprovokovala útok psa tím, že jej hladila, ačkoliv na ni vrčel, a že v době předmětného skutku nebyla pod dozorem žádné zletilé osoby.

Právního zástupce dívky marně v ústavní stížnosti namítal, že trestní stíhání vedené v její věci bylo vedeno absolutně neefektivně a netransparentně. Tvrdil, že zájem na uložení trestní sankce v transparentně a efektivně vedeném trestním řízení, ústícím do veřejného hlavního líčení před soudem, výrazně přesahuje její vlastní zájem, neboť zde jde především o ochranu společnosti, lidského života a zdraví.

Podle senátu se soudcem zpravodajem Jaroslavem Fenykem byla podstatou stížnosti problematika tzv. práva na účinné vyšetřování. Soudci upozornili, že toto právo nenáleží každému poškozenému a v zásadě mu odpovídá povinnost vyšetřovatelů a státního zastupitelství vynaložit dostatečné úsilí na objasnění podezření ze spáchání trestného činu, nikoli povinnost konkrétní osobu stíhat či odsoudit a potrestat podle představ poškozené. ÚS zdůraznil, že v tomto případě se kauza dostala až před soud, který věc velmi důkladně posuzoval.

Soudci s dívkou soucítí 

ÚS upozornil, že právem na účinné vyšetřování se zabýval už Evropský soud pro lidská práva, který stanovil, že oběti újmy na zdraví způsobené člověkem nevykonávajícím přitom veřejnou moc nemají nárok se tohoto práva dovolávat.

„V případě nedbalostních zásahů je nutné se z hlediska bezprostřednosti a reálného rizika smrtícího následku přísně držet skutkového stavu konkrétního případu tak, jak se udál, nikoli tak, jak se v mnoha různých variantách mohl udát, respektive jaké následky mohl teoreticky mít. Dívka nebyla po útoku v bezprostředním ohrožení života a ani při jejím prvním ošetření lékaři tuto variantu vývoje nepřipouštěli,“ konstatoval Fenyk.

Soudci jedním dechem dodali, že s dívkou soucítí, ovšem podle nich byl případ důkladně vyšetřen, a pokud by stížnosti vyhověli, znamenalo by to, že by pak každý nespokojený poškozený v trestní věci mohl podobně usilovat o přísnější trest pro pachatele. Fenyk také dodal, že rodina má možnost se domáhat odškodnění civilní žalobou.

Reklama

Výběr článků

Načítám