Hlavní obsah

Dítě počaté dvanáctiletým školákem má nové rodiče

Právo, pab, naj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHEB

Dítě počatém na přelomu roku sourozenci z Klatovska - dvanáctiletým školákem a jeho o pět let starší sestrou - je po zdravotní stránce v pořádku. A dokonce má postaráno i o svoji budoucnost. Pětiměsíční chlapeček už má nový domov u adoptivních rodičů.

Článek

 "Dítě je naprosto v pořádku. Nebyl tedy důvod ho nedat k adopci," řekl ve čtvrtek Právu Miroslav Rákos, ředitel Dětského domova pro děti do tří let v Aši, kde byl chlapec po narození umístěn.

Chlapec se narodil už v říjnu, úřady ale případ tajily. Právo o něm informovalo s tím, že dívka čeká dítě se sourozencem. Později vyšlo najevo, že dítě je už nějakou dobu na světě.

Dítě může mít komplikace i později

Jako rizikové dítě bylo podle Rákose neustále pod dohledem odborníků. "Absolvovalo různá vyšetření včetně genetického, které mělo ukázat, zda není postiženo. Výsledky byly negativní já jsem za to velmi rád. V happy end jsem věřil od začátku," dodal Rákos.

Podrobnosti o náhradních rodičích zůstávají před veřejností utajeny.

"Bude to tak lepší jako pro rodiče samé tak později i pro dítě," uvedl jeden ze zaměstnanců dětského domova. Každopádně adoptivní rodiče byli o původu dítěte a o jeho zdravotním stavu informováni tak, jak se to běžně při adopci dělá. Znají tedy i oba biologické rodiče.

Právě na zdravotní riziko u dítěte ze sourozeneckého vztahu upozornili Právem oslovení genetici. Podle nich mu hrozily vážné zdravotní problémy.

Otec i matka mají společné geny. Dítě se mohlo narodit například s těžkou poruchou plic a trávicího systému. Hrozilo také mentální postižení nebo srdeční vady. Žádná z těchto neblahých prognóz se zatím nenaplnila. Lékaři ale nevylučují, že komplikace mohou nastat v pozdějším věku dítěte.

Dívka porodila v chebské nemocnici, kde ji nikdo neznal. Novorozenec byl pak umístěn do dětského domova pro batolata v Aši. Osmnáctiletá školačka přišla loni v pokročilém stadiu těhotenství na policii. Nejprve tvrdila, že ji znásilnil neznámý muž, později přiznala, že ji k souloži přinutil vlastní bratr. Tehdy mu bylo pouhých dvanáct let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám