Hlavní obsah

Dítě po porodu uhodila a utopila, soud jí potvrdil 16 let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šestnáct let ve vězení stráví devatenáctiletá dívka, která loni zavraždila svou novorozenou dceru. Ihned po porodu s ní uhodila o zem a následně ji utopila ve vaničce. Pražský vrchní soud zamítl v úterý její odvolání, kterým se ho snažila přesvědčit k uložení nižšího trestu. Květnový verdikt hradeckého soudu je tak pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaná u souduVideo: Novinky

 
Článek

„V žádném případě nelze hovořit o trestu nepřiměřeně přísném, případně trestu nezákonném,“ odmítl dívčino odvolání předseda senátu Martin Zelenka s tím, že už hradecký krajský soud vzal v potaz polehčující okolnosti, když dívku zařadil pro výkon trestu do mírnější věznice s ostrahou. Navíc, jak podotkl Zelenka, je trest uložený na spodní hranici zákonné trestní sazby.

Dívka porodila loni v červnu po utajovaném těhotenství na záchodě doma na Jičínsku. Novorozenou holčičku vzápětí vzala za nohy a praštila jí hlavou o zem. Když i přesto holčička jevila známky života, vzala obžalovaná dětskou vaničku, kterou napustila vodou, a v ní děťátko utopila. Tělíčko pak ukryla do pytle na odpadky.

Za brutální vraždu novorozeněte dostala mladá matka 16 let

Krimi

Matce, která následně přišla domů, tvrdila, že holčička při porodu spadla do vody a utopila se. Obě ženy nicméně nezavolaly pomoc, až druhý den na radu matčiny kolegyně zavolaly záchranku a případ si následně převzala policie.

Chtěla si ho nechat

Žena u hlavního líčení nevypovídala, v přípravném řízení se ale k činu přiznala. Uvedla, že své těhotenství utajovala, kolem půlroku na to ale přišla její matka a dala najevo svůj nesouhlas. Dívka se tak, i přesto, že si původně dítě chtěla nechat, zhruba týden před porodem rozhodla, že dítěti ublíží a po porodu ho utopí.

Právě negativní postoj matky spolu s nízkým věkem obžalované, jejím doznáním a dosavadní bezúhonností byly hlavním argumentem obhajoby, která žádala mimořádné snížení trestu.

„Stupeň společenské škodlivost projednávaného činu je značně vysoký a i ty prezentované polehčující okolnosti nemohou vyvážit fatální následek činu,“ konstatoval Zelenka.

Znalci u obžalované zjistili intelekt na hranici lehké mentální retardace, ale důsledků svého jednání si je vědoma. Nebylo u ní zjištěno rozrušení během porodu, naopak znalci z oboru gynekologie a porodnictví potvrdili, že její jednání bylo plánovité. Současně však u ní konstatovali možnost resocializace.

Reklama

Výběr článků

Načítám