Hlavní obsah

Dispečerka záchranky neposlala sanitku k ženě s bolestmi zad. Hrozí jí 3 roky vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před soud míří dispečerka z plzeňské záchranky za to, že neposlala sanitku k ženě, která si stěžovala na bolesti zad a nevolnost. I když se nakonec ukázalo, že příčinou zdravotních potíží nebylo žádné závažné a život ohrožující onemocnění, podle státního zástupce Štefana Oravce nemohla operátorka v danou chvíli tuto možnost vyloučit.

Foto: ZZS Plzeňského kraje

Sídlo plzeňské záchranky

Článek

Záchranářce hrozí za přečin neposkytnutí pomoci až tříletý trest vězení a zákaz činnosti.

Starší žena volala na tísňovou linku loni v květnu v půl čtvrté ráno. „Stěžovala si na velmi silné bolesti v zádech, s tím, že jí nepomohly obstřiky ani léky na tišení bolesti. Dále uvedla, že jí je na zvracení a že je doma sama. Obviněná jí sdělila, že má zavolat syna, aby ji odvezl na pohotovost,“ stojí v obžalobě.

Následně na dispečink volala dcera poškozené a žádala o vyslání sanitky s tím, že maminka má srdeční problémy. „Operátorka se znovu spojila s poškozenou, která jí opětovně sdělila, že má strašné bolesti zad a je jí špatně od žaludku. Ještě doplnila, že trpí na vysoký tlak, který jí vždycky vyskočí. Na to jí obžalovaná sdělila, že týden trvající bolesti zad nemůže řešit záchranka, a ať tedy zavolá dceři, aby ji odvezla na pohotovost,“ popisuje státní zástupce další sled událostí.

Do třetice pak vytočil linku 155 soused ženy. Sdělil, že je u pacientky, která se nemůže hnout, je v předklonu jako v křeči a bolesti jí vystřelují až do břicha. „Operátorka mu sdělila, ať pacientka počká na dceru a nechá se odvézt na pohotovost,“ konstatoval žalobce.

Ten vidí pochybení v tom, že operátorka řádně nevyhodnotila tísňová volaní a pacientce neposkytla přednemocniční neodkladnou péči. „Přes opakovaně podanou informaci o velké intenzitě bolesti a neschopnosti pohybu si nezjistila žádné další údaje o případných potížích a rizicích pacientky, kvůli čemuž nemohla s přiměřenou pravděpodobností vyloučit, že příčinou bolesti a nevolnosti není doposud nerozpoznané závažné onemocnění,“ zdůvodnil státní zástupce.

Lékař neposlal sanitku k nemocnému, který následně zemřel. Dostal pokutu

Krimi

Podle závěru soudního znalce z urgentní medicíny nebyl postup dispečerky na náležité odborné úrovni. „Nerespektovala silnou bolest, kterou pacientka trpěla, jako indikaci k zásahu zdravotnické záchranné služby a autoritativně rozhodla o řešení, které bylo za daných okolností odborně nesprávné,“ konstatoval znalec.

Obžalovaná operátorka už na dispečinku nepracuje, je na jiné pozici u záchranné služby. V průběhu vyšetřování odmítla vypovídat.

Jak dopadla žena, která záchranku volala, není z obžaloby jasné.

Podle zákona o záchranné službě je dispečerka povinna vyslat posádku v případě, že je pacient bezprostředně ohrožen na životě, má zničující bolesti či je v psychiatrickém stavu, kdy může ohrozit sebe nebo své okolí. Jak ale ukazuje praxe, záchranku si lidé volají často ke zdravotním potížím, které nakonec nevyžadují ani urgentní převoz do nemocnice.

„Ročně máme desítky takových případů,“ uvedla mluvčí plzeňské krajské záchranky Maria Svobodová. Upozornila na to, že hlavním posláním záchranné služby je co nejrychlejší poskytnutí pomoci člověku, který je bezprostředně ohrožen na životě. Podle komory záchranářů funguje zdravotnická záchranná služba v některých případech jako služba, která supluje jiné složky nejen primární zdravotní, ale i sociální péče.

Dispečerka považovala pacienta za mrtvého a neposlala sanitku. Soudí ji za neposkytnutí pomoci

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám