Hlavní obsah

Dirigent Kulínský míří k soudu

Právo,
HRADEC KRÁLOVÉ

Krajský soud v Hradci Králové obdržel ve čtvrtek žalobu na sbormistra Bambini di Praha Bohumila Kulínského, který je stíhán za pohlavní zneužívání někdejších členek sboru, které byly nezletilé. Podle státního zástupce Jana Bohutínského z Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové obžaloba obsahuje těžší právní kvalifikaci, podle které Kulínskému hrozí až dvanáct let vězení.

Článek

Zatím není jasné, kdy začne hlavní líčení. "Případ má v gesci soudkyně Anna Bímová," uvedl mluvčí královéhradeckého soudu Pavel Staněk s tím, že se soudkyně v těchto dnech teprve seznamuje se spisem. "Není proto zatím možné určit termín případného hlavního líčení nebo určit další postup."

Podle policejního vyšetřování zneužil sbormistr, který strávil 219 dní ve vazbě, v období let 1984 až 2004 celkem devětačtyřicet bývalých členek sboru - šlo zejména o trestné činy pohlavního zneužívání a ohrožování mravní výchovy mládeže. Protože nejpřísněji posuzovaný skutek se měl odehrát na krkonošské horské chatě, putoval spis z Prahy do Hradce Králové.

Podle ČTK hradecký žalobce po prostudování spisu a nových posudků dospěl k závěru, že dívky těžkou psychickou újmu neutrpěly, a chtěl po policii, aby se Kulínského spis vrátil do Prahy a aby obvinění bylo provedeno podle mírnější právní kvalifikace. Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4 však trvalo na tom, že těžká újma byla spáchána. Spor o příslušnost posuzovalo vrchní státní zastupitelství, které rozhodlo, že případ patří do Hradce Králové, protože v kauze je podezření na těžkou újmu na zdraví.

Reklama

Související témata:

Související články

Kulínský opustil pankráckou věznici

Pražský městský soud v pátek rozhodl o propuštění sbormistra Bambini di Praga Bohumila Kulínského z vazby. Krátce před 14. hodinou Kulínský, stíhaný...

Výběr článků

Načítám