Hlavní obsah

Další "zneužitá bambiňata" se hlásí Právu i policii

Právo, Novinky, Lenka Kadeřávková
PRAHA

Další údajně zneužité bývalé členky Bambini di Praga, respektive svědkyně podivného chování sbormistra Bohumila Kulínského, se obracejí na deník Právo a podávají trestní oznámení na policii. Tu čeká mravenčí práce při výslechu desítek, možná stovek dívek, které za posledních patnáct či více let prošly prestižním pražským sborem.

Foto: Magistrát města Plzně

Plzeň se snaží zlepšovat situaci na kontejnerových stáních a zamezovat tak vzniku černých skládek nejen prostřednictvím společnosti Čistá Plzeň.

Článek

"My se pořád dozvídáme o nových a nových dívkách, ať už prostřednictvím médií, anebo že samy podaly trestní oznámení na pana Kulínského," uvedla vyšetřovatelka případu pro Právo s tím, že chce mj. vyslechnout i třiadvacetiletou bývalou členku sboru, se kterou deník v úterý zveřejnil rozhovor.

"Jde o stovky dívek, které prošly souborem a správně bychom je měli oslovit všechny, což bude ale dosti náročné," říká vyšetřovatelka případu.

Důkazy pro i proti

V současné době chce policie nejen vyslechnout další oběti a svědkyně ale i zkoumat jejich věrohodnost. Rovněž chce pomocí znalců ověřit, zda chování sbormistra mohlo na údajně postižených zanechat nějaké psychické následky. Znalci budou zkoumat i Kulínského.

"Samozřejmě budeme zjišťovat důkazy pro i proti panu Kulínskému," konstatovala vyšetřovatelka. Právu se včera sám ozval tatínek dnes sedmnáctileté dívky a čtrnáctiletého chlapce, kteří oba prošli sborem Bambini di Praga. Jsou to tři roky, co hudební těleso obě děti opustily. Dceři se totiž přestalo ve sboru, ač tak prestižním, líbit.

"Tehdy nám to vysvětlila tak, že se jí před Kulínským potí ruce a necítí se dobře. Volal jsem Blance Kulínské (matce Kulínského, která sbor společně se synem vede), že se něco asi děje. V tom jí vytrhl sluchátko on (Bohumil Kulínský) a řval na mě, ať si doma udělám pořádek," vyprávěl dívčin tatínek Právu ve středu.

S ženou si prý tehdy říkali, že Kulínský je asi nervózní před nadcházející šňůrou koncertů. Dcera zase proto, že jsou na ni kladeny velké nároky a tlačí ji konkurence. Dívku i chlapce přesto raději přehlásili jinam.

Choval se jako milenec

Teprve až tuto sobotu, když vyšlo na povrch stíhání Kulínského, začala prý dcera o poměrech ve sboru hovořit více. Se svými zkušenostmi ze soustředění se včera svěřila i Právu. "Vždycky všechny holky naháněl do sauny a tvářil se uraženě, když některá nechtěla. Urážel ji, shazoval a byl hrubý. Nám bylo tak od 11 do 17 let a v sauně jsme různě blbly, tancovaly. Pak tam vždycky přišel on. Koukal a smál se a na některé holky sahal, na záda, na ruce a vlasy. Když si někdo vzal ručník, tak na něj křičel, proč si ho bere," vyprávěla.

Vzápětí sedmnáctiletá studentka pražského gymnázia s hudebním zaměřením dodala: "Bylo to divný, choval se jako milenec." Policie ředitele a sbormistra Kulínského obvinila ve čtvrtek z pohlavního zneužívání a ohrožování mravní výchovy mládeže.

Šéfka státního zastupitelství pro Prahu 4 Blanka Valsamisová již v pondělí uvedla, že jej usvědčují výpovědi devíti bývalých členek sboru a také odposlechy. V sobotu vzal soud Kulínského do vazby. On sám obvinění odmítl, detailněji se však prostřednictvím svého advokáta vyjadřovat nechtěl. Jak Kulínského matka, tak i jeho současná manželka Linda Vágnerová se obě postavily na jeho stranu. Vyšetřovatelka prosí svědkyně případu, aby se samy ozvaly policii.

Reklama

Výběr článků

Načítám