Hlavní obsah

Diabetik v zaparkovaném autě v Brně zkolaboval, po dvou hodinách si ho všiml záchranář na nákupu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Pavel Domis je řidičem sanitky záchranné služby v Brně a nedávno sehrál klíčovou roli při záchraně pacienta, když byl mimo službu. Na parkovišti u obchodního centra si všiml staršího muže, který sice seděl v autě připoutaný pásem, ale dělal dojem, že je zhroucený. Ukázalo se, že šlo o diabetika v šokovém stavu kvůli poklesu hladiny cukru v krvi.

Foto: ZZS Jihomoravského kraje

Zdravotník záchranky Pavel Domis pomohl kolabujícímu muži v Brně

Článek

„Pavel, kterému u nás na záchrance nikdo neřekne jinak než Chuck, byl na cestě z práce a ještě si chtěl nakoupit. Zastavil na parkovišti nákupního centra na brněnské ulici Kamenice, a když procházel kolem jednoho ze zaparkovaných aut, uviděl za volantem sedět staršího muže, který na první pohled nebyl v pořádku. Jak se vzápětí ukázalo, jeho postřeh byl velmi důležitý,“ uvedla k případu mluvčí záchranky Michaela Bothová.

„Muž ve voze byl sice připoutaný bezpečnostním pásem, ale tak podivně na něm jakoby visel. Okamžitě jsem otevřel dveře a zjistil, že pán je v bezvědomí a je silně zpocený. Zavolal jsem na náš dispečink, požádal o vyslání pomoci a začal poskytovat nezbytné kroky k tomu, abych co nejvíce pomohl, než přijedou kolegové,“ popsal akci Pavel Domis.

Jak dodal, pacientovi sklopil sedadlo, aby mohl dostatečně dobře zajistit průchodnost dýchacích cest. Otevřením dveří se do auta dostal vzduch, takže se mu podařilo pacienta v horkém dni ochladit.

Muž dostal v Praze epileptický záchvat. Zachránila ho fenka Kája

Krimi

„Z účtenky, která vedle muže ležela na sedadle, jasně vyplývalo, že v autě je takto zhroucený už dvě hodiny, “ pokračuje ve vyprávění záchranář.

Shodou okolností se základna záchranky nachází na stejné ulici jako nákupní centrum, kde se vše seběhlo, a tak byla na místě lékařská i záchranářská posádka během okamžiku. Ukázalo se, že pacientovi – silnému diabetikovi – poklesla hladina cukru.

Zásah si nechal pro sebe

Zdravotníci seniorovi podali glukózu a zkontrolovali životní funkce. Poté muže převezli k další péči na internu do Fakultní nemocnice Brno.

„Nebýt kolegy, mohlo to celé dopadnout i hodně špatně, je skvělé, že je tak všímavý,“ dodává k celé události lékař Rudolf Zvolánek, který byl společně s dalšími zdravotníky také na místě.

O činu „Chucka“ se jeho kolegové dověděli oklikou, sám o něm nemluvil. „Za to, jak se zachoval, a vlastně i za jeho skromnost mu právem patří palec nahoru,“ dal další z pracovníků ZZS JMK.

Muž se pokusil oběsit na stromě v centru Prahy

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám