Hlavní obsah

Dětští zločinci nejvíce řádí na Ostravsku

Právo, Jakub Troníček, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Přestože kriminalita "kvete" obecně hlavně v Praze, suverénně nejvíc zločinů spáchaných dětmi do 15 let zaznamenala policie loni v Moravskoslezském kraji. Statistiky jsou v tomto ohledu skutečně neveselé: nezletilci na Ostravsku mají na svědomí celou čtvrtinu všech dětských zločinů z celé republiky.

Článek

Podle zástupce šéfa celorepublikové kriminálky Jana Chmelíka vede Moravskoslezský kraj i v počtu mladistvých pachatelů, tedy těch mezi 15 a 18 lety. "Znamená to pro nás obrovský vykřičník, protože tu je samozřejmě velká pravděpodobnost, že budou v trestné činnosti pokračovat i v dospělosti a stanou se z nich recidivisté," řekl právu Chmelík.

Podle policejní psycholožky Ludmily Čírtkové se sice ve věku mezi 12 a 17 lety většina problémových dětí vybouří a polepší se, ale zůstane tzv. tvrdé jádro. "Z něj se pak rekrutují budoucí recidivisté. Čím dřív se zločinem začnou a čím dřív začnou uplatňovat i násilí, tím je takové riziko vyšší," řekla Čírtková.

Obraz typického dětského zločince přitom podle ní odpovídá všeobecně rozšířeným představám. "Nejčastěji to jsou děti z rozvrácených nebo málo fungujících rodin bez perspektiv. Děti pak mají problémy ve škole a trpí syndromem problémového dítěte, je to často spojené třeba s předčasnou konzumací alkoholu," vysvětlila Čírtková.

Dětská kriminalita v ČR v roce 2006
krajpočet trestných činů
Praha372
Středočeský136
Zlínský86
Moravskoslezský759
Olomoucký204
Liberecký143
Ústecký258
Jihomoravský299
Karlovarský75
Jihočeský232
Plzeňský125
Královéhradecký153
Pardubický122
Vysočina126

A proč je situace na Ostravsku tak kritická? Podle odborníků je to dáno hlavně tím, že podobně problémových rodin a rizikových faktorů je v tomto regionu nejvíc. "Je tam hodně nezaměstnanosti a alkoholu. To má samozřejmě negativní dopad na výchovu, a vliv rodiny je v tomto ohledu zcela zásadní a nezastupitelný," řekl k tomu Chmelík.

Zároveň dodal, že mezi nejčastější činy páchanými dětmi, které by byly jinak pro dospělého trestné, patří zejména majetkové krádeže. "Ovšem děti se zapojují i do hospodářské trestné činnosti, jsou např. velmi zdatné ve směnném obchodu, vyměňují si různý nelegální software nebo nahrávky," dodal Chmelík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám