Hlavní obsah

Detektivové kradli v hypermarketech

Právo, Aleš Honus
ČESKÁ REPUBLIKA

Dvanáct lidí, z toho čtyři detektivy ze soukromých bezpečnostních agentur, minulý týden obvinili severomoravští kriminalisté ze série rafinovaných krádeží v desítkách hypermarketů na Ostravsku, ale také v Olomouckém, Zlínském, Ústeckém a Pardubickém kraji. Polovina obviněných skončila ve vazbě.

Foto: Pavel Čempěl

Na odstavné ploše bude moci zaparkovat až dvacet aut.

Článek

Hlavami organizovaného gangu jsou podle kriminalistů právě pracovníci ochranek. Pod jejich dohledem zloději zboží z hypermarketů vynášeli za plného provozu přes pokladny v batozích. "Skupině jsme doposud prokázali 66 skutků, kterými způsobili škodu řádově ve statisících korun, ale toto číslo zdaleka není konečné," řekl Vladimír Vašnovský ze severomoravské kriminální policie.

Dodal, že způsobená škoda sice není příliš horentní, na případu ale kriminalisty šokovalo zjištění, že zboží pomáhali krást lidé, kteří jej měli hlídat. Nešlo přitom o uniformovanou ochranku, ale o pracovníky, kteří se mezi zákazníky pohybují v civilu. Krádeže podle policie detektivové organizovali minimálně celý uplynulý rok, a to na několika desítkách míst, kterými v rámci svého zaměstnání prošli.

V celorepublikovém měřítku jde o první případ tohoto druhu. "Mezi obviněnými jsou členové tří úzce spolupracujících skupin pachatelů. Pracovníci ochranek, potom osoby, které se krádeží dopouštěly, a nakonec překupníci, kteří kradené zboží nakupovali za necelou polovinu skutečné ceny," řekl kriminalista Jiří Burda.

Jednalo se o organizované skupiny

Systém krádeží byl podle policie velmi propracovaný. Zloději za asistence příslušných detektivů zboží nakládali do batohů a jiných zavazadel, a to v místech, která nebyla monitorována kamerami. S plnými zavazadly a někdy i drobným nákupem pak procházeli pokladnami. "Brali malé, ale drahé věci. Nebyla to jen elektronika," řekl Burda. .

Obvinění detektivové podle policistů nejen chránili zloděje, ale ve svém osobním volnu dokonce sami kradli v prodejnách, kde pracovali jejich kolegové. Policie navíc zjistila, že zneužívali toho, že za zboží, které se podařilo zachránit před zloději, dostávali provize ve výši až čtyřiceti procent.

V jednom případě se dokonce stalo, že komplic naložil věci v hodnotě deset tisíc korun a pak následovala předem smluvená honička. "Pachatel batoh odhodil a zmizel. Zboží se podařilo zachránit a detektiv pak získal několikatisícovou provizi," řekl Burda.

Hypermarkety nic netuší

Policie ve středu nechtěla sdělit, jakým způsobem se o neobvyklých krádežích dozvěděla. Jisté je jen to, že podnět k vyšetřování nedaly obchodní řetězce, které podle policie o odhalení zatím dosud nevědí. Hypermarkety se ztrátami způsobenými krádežemi počítají, a tak nebyl z jejich strany důvod zjišťovat, kdo za trestnou činností stojí.

Kriminalisté zatím nechtějí prozradit ani jména obchodních řetězců, kde obvinění kradli, ani názvy bezpečnostních agentur. "Případ je zatím rozpracovaný. Jakmile to bude možné, uvolníme další informace," řekl kriminalista Luboš Valerián.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám