Hlavní obsah

Detektivové: korunní svědci by měli udávat mafiánské bosse za nižší trest

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detektivové bojující proti organizovanému zločinu volají už léta po tom, aby korunní svědek výměnou za nižší trest mohl pomáhat dostat se při vyšetřování od malých ryb až k mafiánským bossům. Naše zákony ale zatím žádný takový institut neznají.

Článek

Změnit by to měla novela trestního zákona, která leží v Poslanecké sněmovně a čeká na schválení.

Právě v ní se vůbec poprvé objevuje termín „spolupracující obviněný“. Proti původně diskutovanému institutu korunního svědka však zákon nepočítá s úplným vyviněním takového člověka, ale pouze s možností výrazného snížení jeho trestu, a to i pod zákonnou sazbu, která by se ho jinak týkala.

„Označení je jiné, ale princip zůstává stejný. Jde o to motivovat členy organizovaných zločineckých skupin ke spolupráci s policií. Prakticky stejný model úspěšně funguje v sousedním Německu,“ uvedl mluvčí ministerstva spravedlnosti Jakub Stadler s tím, že tato možnost by se týkala pouze té nejzávažnější organizované trestné činnosti.

Podle Nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké jde o prospěšný prostředek, jak proti dobře organizovaným mafiím bojovat. „Trestní řád už sice nyní umožňuje uznat jako polehčující okolnost, když obviněný spolupracuje, ale tato úprava jde dál a poprvé to jasně definuje a institucionalizuje,“ řekla Právu.

Podle ní je jeden z hlavních přínosů v tom, že státní zástupce by nově mohl určitého člověka označit jako spolupracujícího obviněného už na začátku vyšetřování. „To je přitom v případech organizovaného zločinu velmi důležité,“ uvedla Vesecká.

Výši trestu určí soud

S tím souhlasí i šéf „protimafiánských“ detektivů, tedy ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. „Je to změna, kterou vítáme a na kterou jsme už dlouho čekali. Slibujeme si od ní, že nám pomůže rozkrývat strukturu mafií a dostat se tak až k jejím organizátorům,“ konstatoval.

Konečné rozhodnutí o trestu pro obviněného člena organizovaného gangu spolupracujícího s policií by ale podle návrhu i nadále zůstalo čistě na soudu. „Ten zhodnotí, jaká byla pomoc, a může mu snížit trestní sazbu. Uvažovalo se i o tom, že by soud mohl od potrestání upustit úplně, ale tak daleko jsme zatím nešli. Za určitých okolností by se ale tomuto člověku mohl například změnit nepodmíněný trest na podmínku,“ řekl jeden z autorů trestního zákona a soudce Nejvyššího soudu Pavel Šámal.

Norma už v parlamentu prošla prvním čtením. Zákonodárci se jí budou znovu zabývat nejspíš v září. Institut spolupracujícího obviněného má přitom poměrně velké šance na přijetí, s jeho zavedením by totiž zřejmě souhlasila i opozice.

„Dokážu si to představit. Jde jen o to, aby si tím policie nezjednodušovala práci a nebyla tato možnost nadužívána,“ řekl bezpečnostní expert ČSSD Jeroným Tejc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám