Hlavní obsah

Detektivové chtějí Dbalého žalovat pro další korupci

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší šéf Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý právě v těchto dnech musí pročítat se svými obhájci další trestní spis týkající se jeho dřívějšího působení v čele tohoto zdravotního ústavu. Detektivové protikorupční policie již ukončili vyšetřování druhé z celkem tří větví údajné korupční kauzy kolem Dbalého, v níž jde o ovlivňování veřejných zakázek pro nemocnici.

Foto: Petr Horník, Právo

Vladimír Dbalý u soudu. Archivní snímek

Článek

Nyní uzavřená část se týká podle policistů zmanipulovaných tendrů na účetní, medicínsko-právní služby, dále na poradenské a samostatné právní služby.

„Nyní aktuálně probíhá seznamování obviněných s vyšetřovacím spisem a tedy s výsledky vyšetřování policie, které již uzavřela, mělo by běžet zhruba tři až čtyři týdny,“ řekl Právu dozorující žalobce Zdeněk Matula z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Obvinění během něj mohou ještě navrhovat doplnění spisu o další důkazy, ale většinou jde o drobnosti a v případě složitějších doplnění už většinou kriminalisté tyto návrhy zamítají a podezřelí je mohou následně předložit u soudu.

Na otázku, kdy by mu tedy mohla protikorupční policie předat spis s návrhem na podání obžaloby, Matula doplnil, že do poloviny června.

Škoda 50 miliónů

Kromě Dbalého zde detektivové podle dřívějších informací médií obvinili také účetní Emílii Bialešovou, exporadce ředitele nemocnice Zdeňka Čápa a Josefa Kantůrka a rovněž právníka a spolumajitele advokátní kanceláře MSB Legal Davida Michala.

Ten je známý nejen jako dvorní právník lobbisty Ivo Rittiga, ale společně s ním je obžalovaný hned ve dvou dalších případech – údajného vytunelování petrochemické firmy Oleo Chemical a také z úniku utajovaných zpráv české kontrarozvědky (BIS) z Úřadu vlády, které odtamtud podle státních zástupců vynesla někdejší šéfka kabinetu premiéra Jana Nečasová (dříve Nagyová).

Mezi obviněnými došlo v souvislosti se zadáním uvedených zakázek k předání úplatků v celkové výši převyšující deset miliónů korun
Zdeněk Matula, státní zástupce

V aktuálním případu se Dbalý, Michal a zbylá trojice měli dopustit řady trestných činů včetně korupce, přičemž každý z nich je obviněn jen z některých. Nejvíc policisté přiřkli právě Dbalému, a to hned pět různých trestných činů a zločinů.

Jsou mezi nimi přijetí úplatku, porušení povinnosti při správě cizího majetku, porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě.

Nejvyšší trest za korupci

Nejvyšší trestní sazba se přitom týká právě korupce, tedy přijetí úplatku, kde někdejšímu šéfovi Homolky hrozí až desetiletý trest. Ostatní obvinění se údajně dopustili buďto podplacení, nebo pomoci k trestným činům, které policie klade za vinu Dbalému.

„Tímto jednáním vznikla podle policie Nemocnici Na Homolce škoda v celkové výši přes padesát miliónů korun a mezi obviněnými došlo v souvislosti se zadáním uvedených zakázek k předání úplatků v celkové výši převyšující deset miliónů korun,“ sdělil Matula loni v první dubnový den, kdy detektivové stíhání všech pěti v této části případu zahájili.

Dbalý, ale například i jeho někdejší náměstek Michal Toběrný, se v první větvi této kauzy zpovídají z korupce už před pražským městským soudem, a to kvůli zakázkám na digitalizaci chorobopisů pro nemocnici i nákupu speciálního gama nože, kde bývalému řediteli hrozí až dvanáctiletý trest.

Nový šéf čelí výhrůžkám

V posledním úseku případu, kde policie Dbalého, Toběrného a další tři lidi obvinila až letos v lednu v souvislosti s dalšími veřejnými zakázkami na poradenské a konzultační služby, vyšetřování podle Matuly nadále probíhá. Po Dbalém usedl v roce 2014 do ředitelského křesla Ivan Oliva, který s kolegy zcela změnil systém zadávání veřejných zakázek.

Zatímco v minulosti se o ně staraly dceřiné firmy, teď si tendry řídí sama nemocnice, což prý vedlo k úsporám v řádech desítek miliónů korun. A to se nejspíš někomu nelíbilo, protože Oliva a jeho rodina opakovaně čelili různým podivným atakům.

Pravděpodobně chtěl dát pouze varovný signál. Takové praktiky znám jen z románu Maria Puza Kmotr
Ivan Oliva, ředitel Nemocnice Na Homolce

Naposledy v dubnu se podle Lidových novin kdosi prošel jejich domem, když rodina spala, aby pak na terasu položil vždy po jedné botě od každé ze tří Olivových dcer (9, 17 a 20). Obuv vzal dívkám ze šatny.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Nečasová u soudu

„Pravděpodobně chtěl dát pouze varovný signál. Takové praktiky znám jen z románu Maria Puza Kmotr,“ řekl k tomu deníku tento týden Oliva. Stěžoval si i na to, že jeho ženu se někdo v minulosti snažil vytlačit autem ze silnice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám