Hlavní obsah

Desetikoruna z hodiny práce dělníka měla jít stavbyvedoucímu do kapsy, případ řeší soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Plzeňský okresní soud začal ve čtvrtek rozplétat případ údajné korupce mezi firmami na státní zakázce údržby železničních tratí. Za přijímání úplatku stojí před soudem stavbyvedoucí ze střediska údržby tratí a mostů společnosti Chládek a Tiňtěra Jan Vachtl.

Obžalovaný Jan Vachtl u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Podle státní zástupkyně Kateřiny Brožové měl obžalovaný inkasovat deset korun z každé hodiny práce dělníka ze subdodavatelské firmy, která měla na starost prořezávání vegetace nebo odklízení sněhu.

„Obžalovaný vzbudil v Pavlu Jánském jako zástupci subdodavatele přesvědčení, že je tím, kdo rozhoduje, kterému subdodavateli budou přiděleny konkrétní zakázky společnosti Chládek a Tiňtěra. V důsledku toho jej Jánský požádal o to, zda by mu mohly být častěji přidělovány zakázky,“ uvedla žalobkyně.

Toho podle ní Vachtl využil a navodil situaci, aby mu ze strany Jánského byla nabídnuta odměna za to, že mu zajistí častější přidělování zakázek. „Vyčíslil ji na deset korun za každou odpracovanou hodinu. Požadované peníze také inkasoval,“ dodala Brožová s tím, že se mělo jednat o období od konce roku 2019 do ledna 2021.

Za manipulaci zakázek v Lánech žádá státní zástupce pro Baláka čtyři roky

Krimi

Policie případ začala šetřit na základě oznámení Jánského, který s vyšetřovateli spolupracoval. Vachtl před soudem vinu popřel. „Žádný úplatek jsem nedostal ani o něj nežádal,“ prohlásil obžalovaný muž.

Tvrdil, že jde o pomstu ze strany Jánského. „Měli jsme spory ohledně účtování za práci. Předkládal předražené faktury, které neodpovídaly skutečnosti. Rozčiloval se na mě, že mu dávám málo práce, a tím ohrožuju jeho živobytí,“ prohlásil Vachtl.

Uvedl také, že Jánský podal trestní oznámení účelově. „Chce mě očernit a využít to ve sporu s naší firmou, se kterou se soudí o peníze, které mu údajně dlužíme," dodal Vachtl.

Foto: Právo

Obžalovaný Jan Vachtl u soudu

Soud bude pokračovat výslechy dalších svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám