Hlavní obsah

Demonstrant s nášivkou wagnerovců a „Z“ souhlasil s půlroční podmínkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protivládní demonstrant Jakub Jašek uzavřel dohodu o vině a trestu v případu, kdy přišel na demonstraci s nášivkou s písmenem Z a logem ruské Wagnerovy skupiny. Za veřejné schvalování válečných zločinů dostal půlroční podmínku a roční zákaz účasti na veřejných politických shromážděních na území Prahy.

Jakub Jašek u předchozího soudního přelíčeníVideo: Novinky

 
Článek

Obvodní soud pro Prahu 1 dohodu schválil na konci února. České televizi (ČT) to řekla mluvčí soudu Eva Švíglerová. Verdikt zahrnuje i Jaškův předchozí trest z podobné kauzy.

Případ se týká loňské březnové protivládní demonstrace na Václavském náměstí. Jašek na ni přišel s batohem s nášivkou s písmenem Z, které se stalo symbolem ruské agrese na Ukrajině. Na rukávu bundy měl také nášivku s logem žoldnéřské Wagnerovy skupiny, která se do bojů zapojila. Soud kvůli tomu původně uložil Jaškovi podmínku, peněžitý trest a roční zákaz pobytu v Praze. Odvolací senát ale rozsudek loni v létě zrušil a vrátil případ policii k došetření, informovala ČT.

V září kriminalisté muže znovu obvinili z veřejného schvalování válečných zločinů. Jašek, který nejprve vinu odmítl, proti stíhání podal neúspěšnou stížnost. Poté ale se státní zástupkyní uzavřel dohodu o vině a trestu. Obvodní soud pro Prahu 1 ji na konci února potvrdil.

„Obžalovanému byl uložen souhrnný trest odnětí svobody v trvání šesti měsíců, který byl odložen na zkušební dobu v trvání dvou let a šesti měsíců,“ řekla ČT mluvčí soudu Eva Švíglerová s tím, že trest obsahuje i roční zákaz účastnit se veřejných politických shromáždění v Praze a propadnutí nášivky.

Pravomocný rozsudek zahrnuje i druhou Jaškovu kauzu, v níž ho soud v prosinci potrestal za nošení nášivky s logem wagnerovců na pozdějším květnovém protivládním protestu. Soud v tomto případě rozhodl o zmíněné půlroční podmínce a propadnutí nášivky. Nový souhrnný trest tak Jaškovi přidal roční zákaz účasti na veřejných politických akcích v hlavním městě, uvedla ČT.

Justice se v souvislosti s loňskými protesty na Václavském náměstí zabývala několika trestnými činy.

Muž odsouzený za nášivku Z se objevil na demonstraci před Úřadem vlády

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám