Hlavní obsah

Muž odsouzený za nášivku Z se objevil na demonstraci před Úřadem vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na čtvrteční demonstraci za bezpečnost před Úřadem vlády se ukázal nepravomocně odsouzený Jakub Jašek, který v květnu dostal podmínku a zákaz pobytu v Praze. Na březnové demonstraci měl totiž nášivky s logem Wagnerovy skupiny a písmenem Z.

Demonstrace před Úřadem vlády.Video: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Před Úřadem vlády se sešly dvě skupiny. Romové a protestující, kteří kdysi například demonstrovali proti covidovým opatřením nebo proti bídě. Obě skupiny čítající několik desítek lidí požadují demisi vlády, větší bezpečnost a mír. Mezi sebou se však pohádaly.

Muže na demonstraci natočil reportér Novinek. Na zádech mu nechyběl batoh, který měl také na březnové demonstraci, tentokrát však bez symbolů, za něž byl odsouzen.

Podle informací Novinek chodí na protesty často i v metropoli. Proti rozsudku se totiž odvolal, a ten tak není pravomocný. O odvolání bude rozhodovat Městský soud v Praze.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Jakub Jašek (v brýlích) na demonstraci s batohem.

Jašek dostal v květnu u Obvodního soudu pro Prahu 1 půlroční podmínku, peněžitý trest 12 tisíc korun a roční zákaz pobytu na území Prahy za popírání genocidy.

Podle Jaškova obhájce však nešlo o schvalování zločinů, ale o politický projev k nastalé situaci, kterým chtěl prý Jašek „vyvolat diskusi“.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Jakub Jašek (v brýlích bez čepice) na demonstraci.

Kamera Novinek zachytila muže na demonstraci 11. března. Na batohu měl nášivku s písmenem Z, které je symbolem ruského vraždění na Ukrajině. Rukáv mu pak zdobila nášivka Wagnerovy skupiny, což je soukromá žoldnéřská armáda Jevgenije Prigožina.

Půlroční podmínka a do Prahy se nepodívá. Soud potrestal demonstranta s písmenem Z

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám