Hlavní obsah

Dcera si odsedí 17 let za vraždu své nemohoucí matky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženě z Berouna potvrdil Nejvyšší soud (NS) sedmnáctiletý trest vězení za vraždu nemohoucí matky, kterou měla v domácí péči. Matka po měsících zanedbávání v polovině roku 2020 zemřela. Žena vinu popírala, o matku se podle své výpovědi starala v rámci možností.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

V dovolání žena poukázala například na to, že matka si přála být doma, nikoliv ve zdravotnickém zařízení, a ona sama netušila, že by jí mohla přivodit smrt. NS se ale ztotožnil s rozsudkem, podle kterého se dcera dopustila vraždy spáchané obzvlášť trýznivým způsobem.

Soud rozhodoval před časem bez veřejného jednání, odůvodnění teď zpřístupnil ve své databázi.

Nevidomého muže shodil do rozvodněné Jizery. Soud mu potvrdil 11,5 roku za vraždu

Krimi

„Z dokazování dostatečně vyplynulo, jaký byl stav poškozené v době jejího úmrtí, v jakém prostředí zemřela, i to, že se na tomto stavu podílela právě obviněná, která neučinila nic pro to, aby tento stav odvrátila svou vlastní péčí a pomocí lékařských zařízení, na která měla obviněná možnost se v rámci péče o poškozenou obracet,“ stojí v rozhodnutí.

„Stav těla se podobal obětem koncentračních táborů za druhé světové války,“ prohlásila loni předsedkyně odvolacího senátu Kateřina Korečková. Vrchní soud v Praze i proto zpřísnil desetiletý trest, který ženě vyměřil středočeský krajský soud. Už dříve odmítl možnost, že by dcera byla odsouzena jen za týrání, trval na právní kvalifikaci činu jako vraždy.

Dcera žila se svojí více než osmdesátiletou matkou v jednom bytě v Berouně. Starší žena byla nemocná a zcela odkázaná na cizí péči. Dcera jí ale nezajistila základní lidské potřeby a neposkytovala jí dostatečnou výživu. A to i přesto, že pobírala téměř 20 tisíc měsíčně na její péči.

Ponechala ji dlouhodobě ležet na gauči, nemyla ji ani ji neodvedla či neodnesla na toaletu. V době smrti měla matka na těle řadu proleženin a zánětů, dokonce otevřenou zlomeninu stehna.

Matku s otevřenou zlomeninou stehna utýrala k smrti, dostala 17 let vězení

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám