Hlavní obsah

Další dva vítkovští žháři můžou požádat o propuštění. Šance mají malé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke dvěma žhářům z Vítkova, kteří byli loni podmíněně propuštěni na svobodu, se brzo můžou zařadit další dva ze čtyř odsouzených. Davidu Vaculíkovi a Jaromíru Lukešovi uplynou potřebné dvě třetiny trestu už za pár týdnů. Žádat mohou už teď v předstihu, zatím to ale neudělali. Podle právníků však mají výrazně nižší šanci uspět než jejich komplicové.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaní David Vaculík (v šedém pruhovaném triku) a Jaromír Lukeš u soudu.

Článek

Vaculík a Lukeš, kteří byli odsouzeni na 22 let, si odpykávají trest ve věznici v Karviné, o jejich případném podmíněném propuštění by tak rozhodoval zdejší soud. Návrh na propuštění za „vzorné chování“ můžou podat nejen odsouzení, ale i ředitel věznice. „Soud zatím žádný takový návrh neobdržel,“ uvedla na dotaz Novinek mluvčí věznice Lucie Blahutová.

Další dva odsouzení Václav Cojocaru a Ivo Müller, kterým soud za pokus o rasově motivovanou vícenásobnou vraždu vyměřil 20 let, si žádosti přitom podali hned, jak to bylo možné, tedy pár týdnů před uplynutím zákonné doby. Argumentovali tím, že se ke svému jednání doznali a vyjádřili lítost, že v rámci svých možností ve výkonu trestu pracují a splácejí tak poškozené rodině soudem stanovenou náhradu škody. Prošli také hlubokou sebereflexí a lze očekávat, že povedou řádný život. K tomu všemu přihlédl Okresní soud v Šumperku, který o jejich propuštění rozhodl v tom nejrychlejším termínu, jaký byl podle zákona možný.

Lítost nevyjádřili

V případě Davida Vaculíka a Jaromíra Lukeše je situace jiná. Už v průběhu hlavního líčení nevyjádřili žádnou lítost nad osudem popáleného dítěte. O nějaké upřímné omluvě nebo splácení bolestného ani nemluvě. To jim výrazně snižuje šanci na předčasné propuštění a je pravděpodobné, že si trest budou muset odpykat celý. Z věznice by tak byli propuštěni až v roce 2031 (do výkonu trestu se započítává i doba strávená ve vazbě, pozn. red.).

V minulosti poslal (Lukeš) i nějaké peníze, bylo to pár stovek. Od Vaculíka ale nepřišlo nikdy nic
Anna Siváková

Oslovení odborníci se shodují, že podmíněné propuštění hned po dvou třetinách trestu není příliš pravděpodobné. „Pro podmíněné propuštění je podstatné polepšení pachatele, které se posuzuje s ohledem na jeho chování během výkonu trestu. Soud bude kupříkladu pozitivně hodnotit to, zda odsouzený nahradil či jinak odčinil způsobenou škodu nebo újmu,“ řekl například advokát David Pytela.

Matka popálené Natálky Anna Siváková přitom již dříve řekla, že na rozdíl od dvou již propuštěných mužů se k pravidelnému splácení škody nemají ani Vaculík, ani Lukeš. „Pouze od Lukeše přišla jakási omluva v době, kdy byli Cojocaru a Müller propuštěni. Možná taky počítá s tím, že by ho mohli pustit dříve. V minulosti poslal i nějaké peníze, bylo to pár stovek. Od Vaculíka ale nepřišlo nikdy nic,“ řekla Siváková Novinkám.

Na dům obývaný romskou rodinou ve Vítkově za­útočili čtyři žháři v noci na 19. dubna 2009. Do oken vhodili zápalné lahve s benzinem. Při požáru utrpěla tehdy dvouletá Natálka popáleniny na 80 procentech těla, popáleni byli i její rodiče. Natálka přežila jen díky velkému štěstí a skvělé práci lékařů. Dnes je jí šestnáct let, má za sebou několik desítek operací a trpí vážnými psychickými problémy.

Po ostudě justice s odškodným pro Natálku se změní zákon

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám