Hlavní obsah

Další Čech dostal za teror na Ukrajině 20 let

– Praha • Aktualizováno

Ke dvaceti rokům za mřížemi odsoudil ve čtvrtek pražský městský soud Alojze Poláka, který se podle nepravomocného verdiktu zapojil do bojů na Ukrajině na straně armády samozvané, tzv. Doněcké lidové republiky. Podle soudu tím spáchal teroristický útok a účast na teroristické skupině.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Polák byl souzený jako uprchlý, protože od jeho odjezdu na Donbas se neví, kde momentálně je. Proti verdiktu se na místě odvolal státní zástupce i Polákův obhájce, případ tak bude řešit ještě pražský vrchní soud.

Podle rozsudku Polák páchal trestnou činnost na východě Ukrajiny minimálně mezi lety 2016 a 2020. V prosinci 2016 odjel z Prahy na území ovládané vojensky organizovanými jednotkami samozvané Doněcké lidové republiky, nechal se vystrojit a vyzbrojit a aktivně se zapojil do bojů proti ukrajinským vládním jednotkám na straně tzv. republikánské gardy. Nejprve působil jako odstřelovač a později jako velitel čety.

Dalšímu Čechovi hrozí za terorismus na Ukrajině až 26 let vězení

Krimi

Podle státního zástupce měl Polák zabít minimálně čtyři lidi, za což mu hrozí i výjimečný trest. Městský soud toto ale neměl za prokázané. „Na základě důkazů je jasné, že se (obžalovaný) do značné míry chlubí. Lze těžko mluvit o tom, zda ty osoby zastřelil, či nezastřelil, můžou to být čistě hypotetické osoby,“ konstatovala soudkyně Hana Chaloupková.

Státní zástupce totiž vycházel z Polákových vyjádření. „Ne, vážení čučkaři, soudíte nás, dobrovolníky proti fašistické ukrajinské juntě za terorismus. Jste zažraní, slepí a hluší k utrpení lidí Donbasu. Historii píšou vítězové, ne čučkaři,“ psal svědkům mimo jiné Polák, který ve svých projevech ohledně ruské invaze na Ukrajinu neváhal zmínit  i LGBT komunitu nebo maďarsko-amerického finančníka George Sorose. Polák také uvedl, že se do České republiky vrátí pouze „na tanku nebo na padáku“.

Polák se měl podle jednoho ze svědků ozvat i během současné ruské invaze na Ukrajinu. Ve zprávě psal, že prý „obklíčili Mariupol“, invazi označil za „operaci, která je o denacifikaci a demilitarizaci“, ale jednotky prý nikoho neohrožují, jen „nacíky a ty, kdo se nevzdají“.

Za teror na Ukrajině potvrdil soud „Begemotovi“ Urbánkovi 20 let vězení

Krimi

„Soudit někoho na základě příspěvků na sociálních sítích je vždy nepříjemné, protože spousta lidí má pocit, že na sociální sítě může napsat cokoliv. Na druhou stranu spousta lidí bezmezně věří tomu, co je na sociálních sítích napsáno,“ konstatovala soudkyně.

„Chtělo by to lidi nutit, aby více pochybovali o tom, co si kde přečtou, život takového stáda, které něčemu věří, je potom velmi snadno ovladatelný a velmi snadno zneužitelný. Někteří z těch lidí, kteří v současné době bojují na Donbasu, jsou pod vlivem propagandy. Je úplně jedno, jaké mocnosti. Právě v tomhle shledáváme tento typ trestné činnosti jako velmi nebezpečný,“ uzavřela Chaloupková.

Bývalý český voják dostal 21 let za terorismus na Ukrajině

Krimi

České soudy za poslední dobu řešily případy řady lidí, kteří se rozhodli odcestovat z republiky a přidat se na stranu proruských separatistů v řadách armád tzv. Doněcké či Luhanské lidové republiky. Valná většina z nich byla stíhána jako uprchlá. Jde například o bývalého zápasníka MMA Pavla Botku, Jiřího „Begemota“ Urbánka nebo Martina Kantora. Všichni jako uprchlí dostali dvacetileté tresty.

K 21 letům vězení česká justice odsoudila bývalého vojáka Martina Sukupa, který v separatistické armádě působil jako tankista a velitel tankové roty. Stejný trest dostal i Bělorus Alex Fadějev, který z Čech odcestoval na východ Ukrajiny a v rámci armády DLR hlídkoval a držel stráž.

Reklama

Výběr článků

Načítám