Hlavní obsah

Dálnici D2 po nehodě pokrylo pivo a střepy

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav
Aktualizováno

Na řadu hodin se o dopravní kolaps nejen na dálnici D2, ale i na celé objízdné trase od Podivína přes Hustopeče postarala dopravní nehoda kamiónu s nákladem piva. Po defektu předního kola se převrátil přes svodidla do protisměru a zatarasil dálnici.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Kolaps dálnice trval dlouhé hodiny.

Článek

Kamión s nákladem piva mířil po dálnici kolem Hustopečí směrem na Slovensko, když mu náhle praskla levá přední pneumatika. Neovladatelná souprava přeletěla přes svodidla, převrátila se na bok a náklad se rozsypal na oba směry dálničního tělesa. Vozovku pokryla vlna piva a střepů.

"Byl to okamžik, zlomek vteřiny, když se ten kamión přehrnul přes svodidla. Hned jsem začal brzdit, pořád jsem doufal, že se objeví skulina, kterou se protáhnu. Nestalo se, přeci jen, jak se převrátil na bok, sunul se po dálnici pomaleji a my jsme narazili do podlahy návěsu. Mohlo to být horší, ale i to sypající se pivo to zbrzdilo,” uvedl Luděk Stehlík, který v osudnou chvíli pojížděl v protisměru za volantem Audi A8.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Převrácený kamión, rozsypané a rozbité pivo, v tom všem ještě nabourané auto.

Náraz byl prudký, limuzína prorazila podlahu ložné plochy návěsu. Dva cestující z audi putovali do nemocnice. Jeden z cestujících na smolnou situaci doplatil zlomeninou ruky. Posádka kamiónu Mercedes Actros z nehody vyvázla téměř nezraněna, jen s drobnými šrámy a oděrkami.

“Když jsem vystoupil, kopl jsem do první bedny a vztekle řekl, jestli toto mám zapotřebí. Naštěstí jsem viděl, že spolujezdci jsou celkem v pořádku, tak jsem šel zkontrolovat ty chlapy v kamiónu,” dodal řidič audiny. Když srovnal, jak dopadli lidé v porovnání s materiálními následky nehody, věnoval tiché poděkování “tomu nahoře”, který je zachránil.

Druhé díky poslal konstruktérům za pevnost auta. “Když to bouchlo, šlápl jsem na brzdu, ale celý kamion se začal ještě víc točit na svodidla. Pak už se nedalo dělat nic. Objevila se mlha z bouchajících lahví a mě proletělo hlavou, jak to asi dopadne. Měli jsme neuvěřitelné štěstí,” řekl řidič kamiónu.

Štěstí už ale neměli další motoristé. Nehoda, která se stala zhruba v 13:30 hodin, úplně zatarasila dálnici.

“Převrácený kamion a vysypaný náklad dálnici zablokoval v obou směrech a policisté museli dopravu odklánět, hasiči proto v 14:08 hodin obnovili provoz v odstavném pruhu ve směru z Brna do Břeclavi,” uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

V opačném směru ale bylo nutné provoz odklonit už v Podivíně. Průjezd přes Hustopeče se ale rychle zahltil a tak vznikla souvislá kolona aut od Břeclavi po Podivín na dálnici a pak na celé objízdné trase. Celkem úsek asi 25 kilometrů dlouhý. Vzhledem k nutnosti odklidit z dálnice střepy, přeložit zbytek nákladu do dalších aut a nakonec odstranit z dálnice převrácený kamion, kolaps dopravy na dálnici potrvá až do večera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám