Hlavní obsah

Dali si pervitin na kuráž a věděli, co dělají, řekl znalec o obžalovaných z vraždy pumpařky

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

David Šindler obžalovaný z vraždy čerpadlářky v Nelahozevsi loni v prosinci byl podle soudního znalce při činu pod vlivem povzbuzující drogy pervitinu, jeho schopnosti vnímat realitu ale nebyly narušené. Dobře tedy věděl, co dělá. Na drogách rovněž není závislý, nicméně jde u něj o škodlivé užívání. Spoluobžalovaný Ivan Hollitzer, který v případu čelí obvinění z loupeže, má podle znalců nevyzrálou a emočně nestabilní osobnost.

BEZ KOMENTÁŘE: David Šindler a Ivan Hollitzer u souduVideo: Novinky

 
Článek

Případ projednává od čtvrtka Krajský soud v Praze, trestní senát soudce Roberta Pacovského v pátek vyslechl znalce v oboru psychiatrie a psychologie. Oba obžalovaní byli podle odborníků v době přepadení pumpy pod vlivem pervitinu, na kterém ale nejsou závislí. „Nešlo o prudkou a závažnou intoxikaci, aby neměli kontakt s realitou. Je to jako s alkoholem, když si ho člověk dává tzv. na kuráž. Velmi dobře znali účinky metamfetaminu a mohli je předpokládat,“ sdělil psychiatr.

Obžalovaní podle znalců netrpí duševní poruchou, mají ale nevyzrálé osobnosti. Jsou hystriónští a emočně nestabilní, navíc dávají přednost uspokojení vlastních potřeb na úkor jiných lidí. Jejich hodnotový systém je pokřivený.

BEZ KOMENTÁŘE: Přepadení čerpací stanice na MělnickuVideo: Policie ČR

Zkoumání ukázala, že v daném páru byl Šindler dominantní osobností a Hollitzer spíš podřízeným. Šindler vinu odmítá a tvrdí, že na místě činu vůbec nebyl, trávil podle své výpovědi čas s rodinou. Hollitzer se naopak přiznal, dostal po loupeži údajně dva tisíce korun a cigarety s pohrůžkou, že mu půjde o život, když cokoliv prozradí.

Cílem přepadení pumpy byl podle znalců především zisk. Vražda byla výsledkem tragické souhry okolností, ale hlavně pramení ze životních postojů Šindlera s Hollitzerem. „Záznam bezpečnostní kamery z místa činu připomíná scénu z nějaké počítačové hry. Vše se odehraje v průběhu necelé minuty, paní se chtěla schovat, ale neměla šanci a byla střelena tak nešťastně do tepny, že zranění bylo smrtelné,“ uvedl znalec.

Psychiatr dále zmínil, že Šindler, pokud se u soudu prokáže jeho vina, se trestného činu dopustil v situaci, kdy měl jedno dítě a druhé čekal s partnerkou, se kterou neměl kde bydlet, navíc byl v podmínce. „Přesto se rozhodl, že večer půjdou (s Hollitzerem) udělat peníze. Jde o hrubě nezodpovědný přístup k celému svému životu a životu jako takovému, to je podstata věci,“ dodal odborník s tím, že případ dokonce vyústil ve veřejnou debatu, zda neobnovit trest smrti.

Nenapravitelný

Psycholog dodal, že u Šindlera neshledal možnost nápravy. „Resocializace je prakticky nereálná a téměř vyloučená. Vycházím z jeho poruchové struktury osobnosti s disociálními rysy, kriminální minulosti od mladého věku, problematické pracovní historie, k posuzované události navíc došlo, když byl v podmínce,“ upřesnil.

Žalobce Martin Suska ještě soud požádal o doplňující výslech Hollitzera při přehrání videozáznamu z bezpečnostní kamery uvnitř přepadené benzínky. Obžalovaný měl detailně popsat sled událostí. „Výstřel mě překvapil a chtěl jsem utéct. David na mě pak řval, ať něco vezmu, bál jsem se, že střelí i po mně,” uvedl Hollitzer.

Šindler u jeho výpovědi nesouhlasně kroutil hlavou. „Nejsem si vědom toho, že bych byl s Ivanem na benzínce, nevím, proč tohle vůči mně dělá," reagoval pak Šindler.

Soudce Pacovský vyslechl rovněž Šindlerovu matku, která sdělila, že její syn byl dříve soudně trestán kvůli krádežím a dvakrát byl ve vězení. Dříve když něco udělal, byl podle ní nervózní a nakonec se přiznal. Poté, kdy došlo k přepadení pumpy, ji syn navštívil se svou přítelkyní a nepozorovala na něm nic neobvyklého. Dívali se společně na zprávy v televizi, kde viděli o vraždě zprávu. „Je to hrozné, takto jsme na to reagovali všichni," uvedla žena s tím, že syna navštěvuje ve vazbě a ten jí tvrdí, že nic neudělal a na místě činu nebyl.

Připadám si jako Kajínek, řekl údajný střelecVideo: aktu.cz

V případu se nepodařilo najít vražednou zbraň. Soud vyslechl svědka, který měl v komíně na chatě schovanou střelnou zbraň, se kterou v minulosti se Šindlerem cvičně střílel. Mezi tím, co říkal soudci a výpovědí před policií při vyšetřování byly značné rozdíly a Pacovský muže opakovaně upozornil, že v pozici svědka musí mluvit pravdu a nic nezamlčovat. Svědek odmítl sdělit, jak k pistoli přišel, protože by mu mohlo hrozit trestní stíhání, na což má ze zákona právo.

Vražda se stala v noci na 3. prosince 2018, ženu podle vyšetřovatelů Šindler usmrtil střelbou přes zavřené dveře, ačkoliv se prodavačka nebránila a chtěla se spíš schovat, když utekla do zadní místnosti benzínky. Obžalovaný držel podle spisu zbraň nelegálně.

Maskované útočníky zachytila bezpečnostní kamera, kriminalisté po nich pátrali. Podezřelé zadrželi v polovině ledna 2019. Hollitzera našli v Kralupech nad Vltavou, Šindlera zatkla zásahová jednotka ve Vojkovicích v okrese Mělník. Soud pak oba poslal do vazby.

Hlavní líčení pokračuje v říjnu výslechem dalších svědků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám