Hlavní obsah

Cyklistku srazil k zemi pes, panička jde k soudu

Právo, Patrik Biskup

Teď by měli zbystřit majitelé psů, kteří venčí své čtyřnohé miláčky bez vodítka. Snadno se jim totiž může stát, že skončí ve vězení. Stačí, když volně pobíhající zvíře způsobí dopravní kolizi. Čím závažnější následek, tím mohou počítat s vyšším trestem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

To je i případ dvaačtyřicetileté ženy z Jihlavy, která během červencového výletu na Šumavě nechala svého mopse běhat bez vodítka. Ten se připletl do cesty cyklistce, která po střetu skončila potlučená v nemocnici.

Paničku neposedného psa se policisté nyní chystají obvinit z přečinu ublížení na zdraví, za což ji může soud poslat až na dva roky za mříže.

Podle informací Práva už mají vyšetřovatelé připravené usnesení o zahájení trestního stíhání. Opírají se přitom o silniční zákon, ze kterého pro vlastníky domácích zvířat plyne povinnost zabránit jejich pobíhání po pozemní komunikaci.

„Pokud tak neučiní, považuje se to za porušení důležité povinnosti uložené zákonem a tím výrazně přitěžující okolnost,“ upozornil informovaný zdroj.

Odkázaná na pomoc druhých

Nehoda se stala v lokalitě zvané Liščí díra. Třicetiletá cyklist­ka sjížděla z kopce od Poledníku směrem na Prášily.

„Do cesty jí vběhl nezajištěný pes rasy mops, přičemž došlo ke střetu a pádu ženy z kola. Z místa ji sanitka záchranné služby odvezla do nemocnice,“ popsala událost klatovská policistka Dana Ladmanová.

Přimotal se pod přední kolo. Spadla jsem z kola na zem a nemohla se pořádně hýbat. Zpátky na nohy mi museli pomoci
zraněná cyklistka

Sama poškozená řekla, že pes se nejdříve rozběhl za jejím přítelem, který jel před ní.

„Začala jsem brzdit a pak se mi najednou přimotal pod přední kolo. Spadla jsem z kola na zem a nemohla se pořádně hýbat. Zpátky na nohy mi museli pomoci,“ vypověděla cyklistka.

V nemocnici lékaři zjistili, že má komplikovanou zlomeninu paže, a dodnes je v pracovní neschopnosti.

Majitelka mopse tvrdila, že se pes celou dobu držel u ní. „Pak z nějakého důvodu vběhl pod kolo cyklistce, která kolem nás projížděla,“ sdělila žena. Soudní znalec potvrdil, že mechanismus poranění cyklistky odpovídal pádu z kola. „Zranění bylo pro poškozenou bolestivé, sádra výrazně narušovala její spánek a s mytím, oblékáním nebo obouváním byla odkázána na druhé,“ doplnil znalec.

Podle závěru vyšetřovatelů se jednalo o komunikaci hojně využívanou jak pěšími turisty, tak cyklisty. Navíc se to stalo v době, kdy vrcholila sezóna a cesta byla velmi frekventovaná.

Reklama

Výběr článků

Načítám