Hlavní obsah

Čtyři policisté z Domažlic obviněni z pojistných podvodů

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DOMAŽLICE

Čtveřice policistů z domažlického policejního ředitelství, kteří vyšetřující dopravní nehody, čelí podezření, že se podíleli na rozsáhlých pojišťovacích podvodech. Dva z nich (33 a 36 let) v pondělí zadrželi detektivové z inspekce ministra vnitra a pravděpodobně půjdou do vazby.

Foto: Tomáš Vítámvás

Czech Open 2011 - šprtec

Článek

Strážci zákona patřili do devítičlenné skupiny, která měla na základě zfingovaných záznamů o dopravních nehodách od prosince roku 2001 vylákat z pojišťoven statisícové částky.

"Zpracovávali protokoly o dopravních nehodách, které se vůbec nestaly a nebo které se staly jinak. Zatím jsme zdokumentovali šest případů, ale předpokládáme, že jich bylo více. To se nyní snažíme zjistit," řekla Právu plzeňská státní zástupkyně Jaroslava Pašková, která policistům sdělila obvinění z trestných činů zneužití pravomoci veřejného činitele a podvodu ve formě spolupachatelství.

Vyplacené pojistné částky nebyly zrovna zanedbatelné. "U jednoho z obviněných to dělalo například 800 tisíc korun, u druhého zase 680 tisíc," doplnila státní zástupkyně.

Jakou měli policisté z podvodů provizi, to je předmětem šetření. "Zadarmo to ale určitě nedělali. Určité signály máme, ale jsou zatím ve fázi prověřování," doplnila Pašková.

Podezřelí už delší dobu

Obvinění policisté, kteří v úterý vypovídali, vinu popřeli. Tvrdili, že vše dělali podle zákona. Pokud soud rozhodne, že se provinili proti zákonu, mohou skončit až na 10 let za mřížemi.

Domažlický policejní ředitel Josef Skála uvedl, že policisty z něčeho podobného podezírali už delší dobu. "Jejich podíl na trestné činnosti vyplynul z našeho šetření," uvedl policejní šéf, který o personálním opatření v souvislosti s touto kauzou rozhodne ve středu nebo v pátek.

"Nejdříve se chci podrobně seznámit s vyšetřovacím spisem. Dvěma policistům, kteří jsou vyšetřováni na svobodě, jsem nechal odebrat zbraň, ale normálně chodí do práce. Zároveň jsem o dva muže posílil oddělení dopravních nehod," dodal Skála

Reklama

Výběr článků

Načítám