Hlavní obsah

Čtyři obžalovaní kvůli tragickému pádu mostu ve Vilémově dostali znovu dvouletou podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čtyři obžalovaní v kauze zříceného mostu ve Vilémově na Vysočině v úterý u pardubické pobočky Krajského soudu v Hradci Králové dostali opět podmíněné tresty. V září 2014 zemřeli po pádu mostu čtyři dělníci pracující na jeho rekonstrukci. Odvolací soud uznal obžalované vinnými z obecného ohrožení a odsoudil je k 1,5 roku vězení s podmínečným odkladem na dva roky. Rozsudek je pravomocný, ale je proti němu možné podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Rozsudek v kauze pádu mostu ve VilémověVideo: Ludmila Žlábková, Novinky

 
Článek

K pardubickému soudu se kauza vrátila poté, co Nejvyšší soud loni v prosinci zrušil předchozí rozsudek nad Michalem Hejkalem, Milanem Macurou, Jurajem Noskem a Františkem Lízalem, kteří na stavbě působili v různých rolích, např. jako dozor či stavbyvedoucí. Nejvyšší soud ale zároveň odmítl dovolání také odsouzeného stavbyvedoucího Romana Bednaříka.

Podle předsedy senátu Aleše Holíka došlo k podcenění rizik, na která upozorňovala projektová dokumentace stavby. „Došlo k odtěžení zeminy u paty mostu pod úroveň, kterou stanovila projektová dokumentace, a došlo k tragickému pádu stavby. Na tom se kromě již už odsouzených dvou stavbyvedoucích podíleli i tito čtyři pracovníci,“ uvedl soudce Holík ve stručném odůvodnění rozsudku.

K pádu mostu došlo v září 2014. Z obecného ohrožení bylo po dlouhém vyšetřování obžalováno celkem deset lidí. Okresní soud v Havlíčkově Brodě se začal případem zabývat roku 2016. Postupně po sérii rozhodnutí a následných odvoláních bylo řízení pravomocně ukončeno s pěti lidmi, z toho dva stavbyvedoucí dostali podmíněné tresty. Původní dvouapůlleté podmínky a zákazy činnosti jim odvolací soud prodloužil na čtyři roky.

Foto: Jana Pechová, Právo

Při zřícení mostu zahynuli čtyři dělníci.

Naopak zastaveno bylo trestní stíhání dvou koordinátorů bezpečnosti práce a úřednice krajského úřadu. Ze zbývající pětice byli Okresním soudem v Havlíčkově Brodě v srpnu 2022 všichni odsouzeni ke dvěma letům vězení s dvouletým podmíněným odkladem, odvolací krajský soud ale jednoho z nich následně obžaloby zprostil a ostatním snížil trest na 1,5 roku vězení s dvouletou podmínkou. Výši trestů soud zdůvodnil i dlouhou dobou, po kterou proces trvá.

Smáli jsme se, že most ve Vilémově na nás spadne. A za hodinu se to stalo, popsal svědek

Krimi

Neměli šanci

Neštěstí se stalo ve čtvrtek 4. září 2014 ve 14:38. V okamžiku, kdy objekt začal padat, pracovaly dvě trojice mužů na obou stranách mostu. Jeden z dělníků stačil uskočit a dostal zřejmě zásah odletujícím kusem materiálu, jeho kolegu před smrtí zachránila hradba ze zhrouceného bednění. „Byl sice při vědomí a komunikoval, ale čelil přitom nehybně v jakémsi podřepu tlaku několika tun zeminy a sutin,“ uvedl tehdy velitel hasičů.

Zasahujícím jednotkám se snažil pomoci pracovník s lehkým poraněním, který se na místo neštěstí vrátil a určil pozici svých kolegů těsně před neštěstím. Pomoci jim to ale nemohlo, obří kvádry je okamžitě zabily.

Pád mostu ve Vilémově způsobilo nepodepření klenby, řekl soudní znalec

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám