Hlavní obsah

Čtrnáct let po obvinění padly tresty nad obchodníky s naftou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litoměřice
Aktualizováno

Krajský soud v Ústí nad Labem uznal vinu obchodníků s naftou v letité kauze litvínovské firmy Setadiesel. Patnáct mužů potrestal nepodmíněnými a podmíněnými tresty. Škoda je vyčíslena na 351 milionů korun. Hlavní líčení se konalo v Litoměřicích, protože v Ústí soud nemá k dispozici velkou jednací síň.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Soud uložil čtyřem mužům nepodmíněné tresty ve výši pěti let, jednomu uložil souhrnný tříletý nepodmíněný trest, ostatní dostali tříletý trest podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let.

Všem pak soud uložil také peněžité tresty v rozmezí od 200 tisíc do milionu korun.

Finanční policie obvinila v roce 2006 z daňových úniků 17 lidí. Trestní stíhání jednoho z obžalovaných bylo v průběhu procesu zastaveno, protože byl pravomocně odsouzen. Ve čtvrtek předsedkyně zastavila trestní stíhání dalšího obžalovaného, který zemřel.

Prodávali minerální olej

Firma Setadiesel, jejíž vedení stálo před soudem, se mimo jiné zabývala výrobou a prodejem minerálních olejů. V roce 2004 obdržela zvláštní povolení na přijímání a užívání výrobků osvobozených od spotřební daně. Uváděla, že chce na základě tohoto povolení vyrábět produkt s obchodním názvem změkčovač epoxidových pryskyřic (ZEP).

Podle obžaloby ale firma vyráběla produkt se složením podobným motorové naftě a prodávala ho čerpacím stanicím, aby se vyhnula placení daně. Do celé transakce byly podle obžaloby, s níž se soud většinou ztotožnil, zapojeny i další subjekty. Na zakrytí skutečného původu a transportu nelegálně vyrobené motorové nafty prodávané pod obchodním označením ZEP se podíleli obchodníci či dopravci.

Komodita pak byla v závěrečné fázi prodána spotřebitelům, aniž by z tohoto nelegálně vyrobeného a prodaného minerálního oleje byla odvedena spotřební daň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám