Hlavní obsah

Cizinec na Brněnsku brutálně znásilnil ženu, po činu ji ještě pokálel. Dostal 6,5 roku

Brno

Za každou cenu se rozhodl uspokojit svůj chtíč muž, který na Brněnsku napadl ženu vracející se v noci domů. Využil její opilosti, odtáhl ji do parku a brutálně ji znásilnil. Po činu nešťastnici ještě zvrhle pokálel. Když dostal 6,5 roku, mluvil o nespravedlnosti a stěžoval si na to, že byl odsouzen jen na základě tvrzení proti tvrzení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Činu se dopustil cizinec z Moldavska pobývající v tuzemsku dlouhodobě. Osudnou noc loni na začátku září si vyhlédl v jedné z obcí na Brněnsku svou oběť. Ačkoli se žena bránila a prosila jej, aby přestal, využil své značné fyzické převahy a různými způsoby ji znásilnil. Přitom jí mimo jiné tlačil obličej do hlíny, tiskl jí ruce silně kolem krku a syčel na svou oběť „chcípni, děvko“. Aby toho nebylo málo, nakonec ženu ještě pokálel. Pak utekl.

Vyškovský okresní soud muže poslal na 6,5 roku do vězení, vyhostil jej na neurčito a nařídil mu, aby oběti zaplatil 400 tisíc korun jako odškodné. Moldavan se proti všemu odvolal a stěžoval si na to, že hlavním usvědčujícím důkazem je jen výpověď znásilněné, přičemž soudu vytýkal, že dostatečně nezkoumal její věrohodnost, a upozorňoval, že žena byla v době činu opilá.

U odvolacího senátu brněnského krajského soudu v čele s Vlastimírem Čechem ale s takovou argumentací narazil. Soudci připomněli, že vedle přímého důkazu v podobě ženiny výpovědi muže usvědčují i svědci, kteří přiběhli na místo poté, co zaslechli volání o pomoc. O ženině stavu po znásilnění také svědčí lékařská vyšetření.

Případ Ukrajince odsouzeného za pokus o vraždu dívky budí vášně. Za nenávistné komentáře je stíháno už 15 lidí

Krimi

Hrozilo mu deset let

„Obžalovaný sám uvedl, že na poškozenou mluvil rusky a že v počáteční fázi jejich slovního kontaktu poškozená vůči němu vystupovala agresivně. Poškozená má skutečně následně tvrzenou averzi k rusky mluvícím osobám, přičemž lze zcela vyloučit možnost, že by alespoň v počátku byla obžalovanému nakloněna, či s ním dokonce koketovala,“ připomněl Čech ve verdiktu, s kterým se Novinky mohly seznámit.

„Obžalovaný nakonec sám přikročil k pokálení poškozené, což soud chápal jako svého druhu mstu. Spolu se zdravotními následky to dokládá celkovou vysokou míru agresivity a brutality útoku, která našla svůj odraz při hodnocení vysokého stupně narušení osoby obžalovaného při úvaze o uloženém trestu i při rozhodování o výši nemateriální újmy,“ připomněl Čech.

Vzhledem k tomu, že cizinci hrozilo až deset let vězení, nelze podle verdiktu uložený trest vnímat jako nepřiměřeně přísný. Soudci nenašli důvod snižovat ani finanční satisfakci a odkázali přitom i na rozhodnutí Ústavního soudu, podle kterého prožití duševních útrap způsobených znásilněním není třeba prokazovat znaleckými posudky.

Dívku v noci odvlekl ke hřbitovu a tam ji znásilnil. Muž z Klatovska jde před soud

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám