Hlavní obsah

Cizinci s chovatelkou telat zabíjeli zvířata na dvoře v Praze kladivem, maso chtěli na oslavu

Praha

Tři telata porazili bez povolení a nezákonným způsobem dva cizinci a jedna Češka předminulý týden v pražské Písnici. V pátek o tom informoval mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal. Podle něj to byli dva Vietnamci, v případě Češky šlo o chovatelku telat. Zvířata zabili na dvoře domu kladivem a pak je opalovali pomocí propan-butanu. Maso bylo určeno na oslavu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Policejní hlídka zastihla 12. září trojici v momentě, kdy opalovali pomocí propan-butanové láhve zabité tele, které leželo na paletě. Vedle se nacházelo další tele, které již bylo opálené. Třetí usmrcené, ale neopracované zvíře bylo položeno v nákladovém prostoru vozidla,“ uvedl Pejchal.

Podle něj byla telata zabita kladivem, což odporuje platným zákonům, protože ty dovolují „usmrcení po omráčení povolenými metodami“. Zvířata musí být přitom ušetřena bolesti a utrpení.

Navíc lze porážku provádět pouze po ohlášení na krajskou veterinární stanici v hospodářství chovatele nebo na jatkách. „Ani jedna z povinností nebyla v tomto případě splněna,“ doplnil mluvčí.

Pokuta až 10 tisíc

Veterinární správa navíc zjistila, že Češka, která byla přítomna porážce, byla zároveň chovatelkou a majitelkou telat, proto byla o případu informována i krajská správa ze Středočeského kraje.

„S účastníky nezákonné porážky bude zahájeno správní řízení a podán návrh na zahájení trestního stíhání pro podezření z týrání zvířat. Podle veterinárního zákona lze uložit pokutu až do výše 10 tisíc korun,“ shrnul Pejchal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám