Hlavní obsah

Cizinci při zkrácení daně získali 60 miliónů, hrozí jim až deset let vězení

– Praha

Protikorupční policie obvinila tři muže ze zkrácení daně ve výši 60 milionů korun při prodeji dobíjecích kuponů do mobilních telefonů. Dva Ukrajince a jednoho Slováka zadržela minulý týden středočeská zásahová jednotka. Muži jsou nyní ve vazbě a v případě odsouzení jim hrozí až deset let vězení.

Foto: Policie ČR

Jeden ze zadržených měl doma milión korun v hotovosti.

Článek

Zadržení jsou podezřelí, že od loňského roku kupovali v Česku dobíjecí kupony do telefonů, a přestože deklarovali jejich vývoz na Slovensko, ve skutečnosti je prodávali prostřednictvím nastrčených firem opět v Česku.

Dodání zboží do jiného členského státu Evropské unie je osvobozeno od daně z přidané hodnoty, podezřelí ale při prodeji karet v Česku DPH do ceny zahrnuli. "Nastrčené prodávající společnosti daňová přiznání k DPH nepodávaly a DPH z prodeje zboží nepřiznávaly a nehradily," řekl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Dodal, že stát tak přišel zhruba o 60 milionů korun.

Foto: Policie ČR

Kriminalisté našli milión v hotovosti schovaný v pračce.

Podle policie zboží od zadržených odebíraly jak české společnosti, tak i vietnamská firma sídlící v pražské tržnici SAPA. Při následných domovních prohlídkách u těchto odběratelů i u zadržených v Praze, Staré Boleslavi a Teplicích kriminalisté zajistili přes čtyři miliony korun v hotovosti, osobní auto údajně užívané k trestné činnosti a telefonní karty v hodnotě dvou miliónů. Jeden ze zadržených si podle policistů ukrýval více než miliónovou hotovost v pračce.

Reklama

Výběr článků

Načítám